Mladi ne veruju da su srpski mediji nezavisni

Istraživanje koje je obuhvatilo veliki broj srednjoškolaca pokazalo je da su mladi nezadovoljni kvalitetom medija, da je njihov utisak da u Srbiji nema nezavisnih medija, i da oni često samo stvaraju privid informisanja.
Istraživanje koje je obuhvatilo veliki broj srednjoškolaca pokazalo je da su mladi nezadovoljni kvalitetom medija, da je njihov utisak da u Srbiji nema nezavisnih medija, i da oni često samo stvaraju privid informisanja.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru u okviru kampanje za medijsku pismenost koju sprovodi Medijska koalicija uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, a na osnovu odgovora 2.453 učenika srednjih škola utvrđeno je da mladi tog uzrasta predominantno smatraju da prepoznaju manipulaciju i da mediji utiču na način razmišljanja drugih u njihovoj okolini, ali da su oni sami na taj uticaj imuni.

Čak 79 odsto tvrdi da ne gledaju rijaliti programe. Ukupni uticaj medija na ljude ocenjuju kao relativno mali, a najuticajniji među medijima za njih su Internet, društvene mreže i televizija.

Mladi takođe u velikom procentu primećuju negativan uticaj medija na mlade, posebno pridavanjem pažnje "starletama", ali i negoduju zbog načina na koji su predstavljeni u medijima, jer se akcenat stavlja na incidentne pojave, a ne na pozitivne primere.

U okviru projekta "Moć medija i mladi" danas je održana i tribina na kojoj su u razgovoru sa učenicima razmatrani rezultati ovog istraživanja, a državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić je tom prilikom upozorila na veoma nizak nivo medijske pismenosti u Srbiji, zbog čega je, kako je objasnila, potreba za medijskim opismenjavanjem postala integralni deo Medijske strategije.

Ministarstvo kulture i informisanja je zato, kako je rekla, insistiralo da se medijska pismenost uvrsti u obrazovne programe.

"Sa vama je najlakše manipusati, jer nemate široka saznanja o mnogim stvarima, ali može se manipulisati i starijima koji imaju dovoljno iskustva, ali nisu dovoljno obavešteni o nekim stvarima, zbog toga nam je neophodna dogradnja medijske pismenosti", rekla je Predić.

I potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić rekao je da je važno da kao mladi nauče što više o medijima i shvate da postoji njihova manipulativna strana, posebno u Srbiji gde medijska scena ne može da se pohvali uređenošću.

  • novosadjan

    14.12.2013 02:23
    pa to niko normalan ne veruje bilo klinac ili neki metuzalem
  • 13.12.2013 19:16
    I ja
    Nisam mlad, ali isto tako znam da,pogotovo u Srbiji, nema nezavisnih medija. Ali ovde vrlo malo ima i novinara
  • Mishko

    13.12.2013 16:06
    cuj vic
    LOL!
    Ja sam mlad.
    Ja ne verujem da su srpski mediji nazavisni.
    Ja ne verujem da je i jedan medij na svetu nezavistan.

    Svi su ovisnici o necemu. Jer u suprotnom, kako bi preziveli ove lazi i licemerje?
    To samo drogiran moze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija