Japan donirao 350.000 evra za renoviranje škola

Osnovne škole u Lešnici kod Loznice, Babušnici, Pirotu i Surdulici dobile su danas donacije Vlade Japana za unapređenje školstva u ukupnom iznosu od 359.262 evra.
Osnovne škole u Lešnici kod Loznice, Babušnici, Pirotu i Surdulici dobile su danas donacije Vlade Japana za unapređenje školstva u ukupnom iznosu od 359.262 evra.

Ambasador Japana Masafumi Kuroki potpisao je u Vladi Srbije ugovore o donaciji sa direktorima te četiri škole, koje će biti upotrebljene za rekonstrukciju i neophodne popravke.

Kuroki je na ceremoniji potpisivanja izjavio da je bespovratna pomoć od oko 90.000 evra dodeljena svakoj školi za renoviranje objekata, zamenu vrata i prozora i izgradnju sanitarnih čvorova. "Ove škole imaju nezamenjivu ulogu u obrazovanju i razvoju dece u ovim sredinama, ali im je bilo neophodno hitno renoviranje teško oštećenih objekata, usled dugogodišnje upotrebe", rekao je on.

Kuroki je izrazio nadu da će japanska donacija doprineti pristojnijim uslovima za obrazovanje dece u Srbiji.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izrazio je veliku zahvalnost Vladi Japana i ambasadoru Kurokiju, u ime, kako je naveo, 150.000 zaposlenih u obrazovnom sistemu Srbije.

Predsednik opštine Surdulica Novica Točev izrazio je zahvalnost Japanu što će, izgradnjom sanitarnog čvora, deci te škole obezbediti uslove da ne zaostaju za decom u velikim gradovima.

Škola 8. septembar u Pirotu dobija 92.964 evra za zamenu prozora, vrata i rekonstrukciju fasade, a predsednik opštine Pirot Vladan Vasić istakao je da je to važno za 1.000 učenika koji tu matičnu školu pohađaju, kao i ušteda, koja će biti osvarena na grejanju i energentima, čak premašiti vrednost uložene donacije.

Direktorka OŠ "Petar Tasić" iz Lešnice Olivera Stajić navela je da će dobijenih 84.675 evra za zamenu prozora i vrata rešiti mnoge probleme u školi.

Direktorka OŠ "Despot Stefan Lazarević" iz Babušnice Radmila Mladenović rekla je da će 90.935 evra za rekonstrukciju krova i uređenje fasade stvoriti mnogo bolje uslove deci u maloj sredini, da se školuju kao u gradovima.

Vlada Japana je od 1999. godine Srbiji donirala ukupno 460 miliona evra, od toga 10 miliona kroz programe za osnovne potrebe stanovništva.

  • Dušan

    21.03.2014 18:43
    Transparentno, nema šta !!
    Veoma lepo i za pohvalu od naroda Japana !!! Ali ko je iz lokalne samouprave u Loznici opredeljivao koja čkola će dobiti ta sredstva ?! Ko je u ime škole u lokalnoj samoupravi konkurisao za ta srestva i da li su i druge škole imale šansu da dobiju deo tih sredstava ??!!
  • KOmša

    21.03.2014 10:16
    a šta je sa hiljadu miliona kredita?
    Japan se podsmeva ovoj (bilo kojoj) srpskoj vlasti i čini da makar neko dobije makar malo... da neka deca budu u mogućnosti da steknu obrazovanje kojim će u budućnosti moći da razumeju zašto u Srbiji sve funkcioniše ovako nakaradno.
    "Vlast" uzima Milijarde kredita... koje će ta deca što sada uče u školama morati da otplaćuju.
    To "milijarda" jeste Hiljadu Miliona Evra... a 350.000 je od Japana dovoljno - nismo čuli da će "vlast" donirati za škole išta više od Japanaca.
  • I'm just saying

    21.03.2014 07:56
    E to je majka, Rusijo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija