FOTO: Otrovano 19 ždralova kod Čoke

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je juče na njivama istočno od Čoke prema Crnoj Bari pronađeno 19 otrovanih ždralova.

Predsednik društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Jožef Gergelj juče je oko 16 časova na oranicama na teritoriji opštine Čoka, severno od farme Arenda prema Crnoj Bari, pronašao 19 mrtvih sivih ždralova.

"Ptice su pronađene na državnoj parceli izdatoj u zakup, koja je pod zasadom kukuruza. Ždralovi su se hranili semenom kukuruza koje nesavesni poljoprivrednici i pored zabrane korišćenja i dalje tretiraju Furadanom (Karbofuran) opasnim otrovom za toplokrve organizme i ubrzo su uginuli", saopštio je Gergelj.

Dodaje da se ždralovi na seobnom putu ka gnezdilištu na severu Evrope više dana zadržavaju i u severnom Banatu gde se hrane pretežno krupnijim insektima i sitnim glodarima, a prikupljaju i seme kukuruza na njivama koje ostaje na površini.

Među uginulim ždralovima nalazi se i jedan odrasli prstenovani primerak iz Finske.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obratilo se nadležnim pokrajnskim inspekcijama da hitno ispitaju "neviđeno masovno trovanje sivih ždralova" i pokrenu postupak protiv odgovornih za trovanje zaštićenih ptica.

Podsećamo da su kod Apatina, u ataru mesta Svilojevo, nedavno u dva navrata pronađeni leševi uginulih orlova belorepana.

  • sanad

    27.04.2014 08:49
    ove ptice su potrovane u ataru sanada u opstini coka , a zna se da zemljoradnicka zadruga zasprasuje seme vec godinama a posto je vlasnik malo veci funkcioner niko ga nedira
  • aflatoksin

    26.04.2014 05:55
    nokom
    nista,sta je bre par pticurina za vama
  • Ratko

    25.04.2014 19:37
    Strasno.Zakupac sigurno zasluzuje zestoku kaznu,ali je strasno i sto je tako malo nas komentarisalo clanak,verovatno nas je malo i procitalo.Da je rec o nasim politicarima sigurno bi bilo mnogo vise komentara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija