Za evro računaju 58 dinara

Međunarodni hotelski rezervacioni sistem "booking.com" nudi najbolji kurs i jedan evro računaju 58 dinara.
Međunarodni hotelski rezervacioni sistem "booking.com" nudi najbolji kurs i jedan evro računaju 58 dinara.

Naime, proteklih dana srpski turisti koji na putu ka Grčkoj požele da prekrate put u, recimo, Đevđeliji neprijatno su iznenađeni podatkom da za noćenje u hotelu "Ramada plaza", koji košta 5.879 dinara, treba da plate 100 evra, prenose Novosti.

Na ovom renomiranom sajtu, koji građani Srbije sve više koriste, prilikom odabira hotela cene su više nego korektne, ali kada se započne sa rezervacijom dolazi se do zapanjujućih cena.

"Oni očigledno nemaju dobar kurs", kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija JUTA. "Mi odavno savetujemo turistima da, kada rezervišu smeštaj putem interneta, otvore četvore oči i čitaju sva sitna slova. Međutim, ovakav kurs je skandalozan. Njih treba tužiti po osnovu Zakona o potrošačima, jer u predugovornom obaveštenju daju jednu cenu, a drugačije računaju kurs, što je klasična prevara."

Isti kurs, međutim, važi i za ostala odredišta. Tako noćenje u Solunu u hotelu "Palas" košta 4.170 dinara, ali treba ga platiti 71 evro.

"Jedino što korisnik može da uradi je da im napiše mejl i obavesti ih da njihov kurs nije logičan", objašnjava Seničić.

Međutim, neuporedivo je pametnije rezervisati smeštaj preko agencija, jer će cene biti u dinarima, a samim tim i povoljnije. Kada se noćenje uplati individualno preko agencije uvek su uključene takse, porez i doručak, što nije slučaj kada se to radi putem interneta. Takođe, bilo je dosta slučajeva da su turisti rezervisali "povoljan" smeštaj putem raznih rezervacionih sistema, a na licu mesta nije bilo nikakve rezervacije i novac im niko nikada više ne vrati. Tada očajnički zovu agencije da im nađu smeštaj, što u špicu sezone nije lako.

Rezervacioni sistem "booking.com" nema predstavništvo u Srbiji. Na korisničkom broju namenjenom za srpsko tržište niko se ne javlja, a putem mejla poslali su odgovor: "Imajte na umu da hotel stavlja svoje stope u svojoj lokalnoj valuti, a "booking.com" povlači trenutni kurs od "Gugla", u vreme kada tražite željenu valutu za gledanje". Međutim, na Guglu proveravan je odnos dinara i evra i za 5.873 dinara, koliko bi koštao hotel "Ramada plaza" u Đevđeliji juče je vredelo 50 evra, a ne 100 koliko u onlajn rezervaciji stoji.

  • Bane

    14.05.2014 10:19
    Informacija nije tačna
    Ovo kao što vidite sa sajta Booking, nije tačna informacija i svako u to može da se uveri:

    http://www.booking.com/searchresults.html?sid=a1218b1351c3ef548ccd187eadf7337a;dcid=4;checkin_monthday=21;checkin_year_month=2014-06;checkout_monthday=22;checkout_year_month=2014-06;class_interval=1;csflt={};dest_id=-80614;dest_type=city;dtdisc=0;from_history=1;hyb_red=0;inac=0;interval_of_time=undef;nha_red=0;offset=0;property_room_info=1;redirected_from_city=0;redirected_from_landmark=0;redirected_from_region=0;review_score_group=empty;score_min=0;si=ad;si=ai;si=ci;si=co;si=di;si=la;si=re;ss_all=0;ssb=empty;selected_currency=RSD
  • eli

    14.05.2014 08:37
    Apsolutno netačno! Možda su pomešali dinare i dEnare, jer je ovaj odnos odgovara kursu denara.
  • Bećar

    14.05.2014 08:04
    booking.com je odlična stvar
    Iz višegodišnje prakse, mogu da kažem samo dobre stvari. Na samoj stranici možete da podesite u kojoj valuti ćete da gledate cene. Ja nikad nisam drugačije ni gledao nego u EUR.
    Cene su uvek bile najniže i za dodatne usluge i uvek je sve transparentno i nema ništa sakriveno.
    Apsolutno nemam ni jednu zamerku za booking.com.
    E sad, izvesna količina računarske i internet pismenosti je potrebna za svaki servis pa i za ovo ... A čim koristimo booking.com znači da bi negde da putujemo :-)))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.