Slavko Linić isključen iz SDP-a

Slavko Linić, bivši ministar finansija razrešen zbog sumnje da je oštetio državni budžet, nije više član hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP), odlučila je na večerašnjoj sednici većina delegata Glavnog odbora SDP-a tajnim glasanjem.

Slavko Linić, bivši ministar finansija razrešen zbog sumnje da je oštetio državni budžet, nije više član hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP), odlučila je na večerašnjoj sednici većina delegata Glavnog odbora SDP-a tajnim glasanjem.

Time je potvrđena ranija odluka Predsedništva stranke, prenose hrvatski mediji. Sednica na kojoj se raspravljalo o isključenju bivšeg hrvatskog ministra finansija iz SDP-a je počela u 10,30, a završena tek oko 21,30, nakon čega se pristupilo glasanju. Od 98 delegata, za izbacivanje Linića iz stranke je bilo njih 50.

Lider SDP i hrvatski premijer Zoran Milanović smenio je Linića sa mesta ministra finansija zbog sumnji da je oštetio državni budžet za 3,5 miliona evra u predstečajnom postupku za firmu Spačva.

Milanović je takođe predložio isključenje bivšeg ministra iz stranke, pošto je Linić izneo niz optužbi na njegov račun, od toga da je štitito porodicu i prijatelje na štetu države, do toga da je zloupotrebio bezbednosne službe i špijunirao ga.

Pošto je sukob poprimio takve razmere, umešao se i hrvatski predsednik Ivo Josipović, upozoravajući da stranački sukobi ne smeju da se prelivaju u državne organe i ugrožavaju rad vlade. On je zbog ozbiljnosti Linićevih optužbi, zatražio izveštaje nadležnih bezbednosnih službi, koji su pokazali da ih premijer nije zloupotrevljavao i špijunirao smenjenog ministra.

Linićeve navode negirali su i u policiji, a njima se još bavi saborski Odbor za bezbednost.

Osim ovom aferom, vladajaća hrvatska stranka uzdmana je i porazom koji je pretrpela na nedavnim evropskim izborima od desničarske Hrvatske demokratske zajednice, pa će Glavni odbor SDP-a raspravljati i na tu temu, kako bi se konsolidovao i izbegao prevremene prlamentarne izbore koje traži opozicija, pre svega HDZ.

  • ns

    08.06.2014 07:09
    hvala bogu, taj bi čovek a i razdor koji pravi bukvalno vratio hdz na vlast pa bi prošli kao srbija, zbog par privrednih propusta demokratske vlasti daje se legitimitet ubicama iz devedesetih i nacionalizmu da preuzmu, e makar u hrvatskoj neće kad su srbi već ispali preglupi!!!
  • 07.06.2014 22:10
    Glava u uniji dupe na balkanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.