Jukom: Nedopustiva kampanja za uvođenje smrtne kazne

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je da je nedopustiva kampanja za ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji.
Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je da je nedopustiva kampanja za ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji.

Povodom ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je izrazio žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, a ministar pravde Nikola Selaković odgovorio da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i podsetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Belorusija.

Direktor Jukoma Antonijević je rekao da je "potpuno razumljivo da javnost reaguje burno u ovakvim slučajevima, ali treba biti veoma oprezan, ne traba stvarati atmosferu linča".

Na Fejsbuku su se danas pojavile grupe pod nazivom "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", od kojih najbrojnija ima više od 50.000 pristalica.

Antonijević je upozorio da "nije vreme za kampanje kojima će se ići za nekom željom za osvetom, mislim da to nije ni politički oportuno. Nedopustiva je ta atmosfera linča i vođenja kampanje".

On je naglasio da je najvažnije da sudski postupak za ubistvo Tijane Jurić bude brz, a kazna odgovarajuća. "Treba nadgledati brzinu postupka i kaznu koja će biti izrečena, ali i pisanje medija - to je ono što je najbitnije", kazao je Antonijević.

Za krivično delo teškog ubistva, najstroža propisana kazna je 40 godina zatvora.

  • Lola

    08.08.2014 22:38
    a šta drugo monstrum zaslužuje?
    pobrkani su pojmovi?
    Javnost ne traži smrtnu kaznu za sve ubice.....
    Traži se uvođenje smrtne kazne za brutalna i svirepa ubistva kao što je ovo.
    Tijana, Milica,Vladislava,Marija,Katarina,.....
    sve su devojčice ubijene na najbrutalniji način.
    Da li njihove ubice zaslužuju da dišu vazduh?
    Monstrumi se plaše samo smrtne kazne.
    Nepostojanje smrtne kazne za ovakva ubistva je poraz demokratskog društva.
  • Rz

    08.08.2014 18:46
    Pravda
    Dao bog da se nekom od ovih vajnih branilaca zlocina dogodi isto pa da vidimo da li bi mi poreski obveznici trebalo 40 godina da izdrzavamo
    zveri.
  • Brus Vilis

    07.08.2014 21:50
    Ako postoji postoji toliko malo šanse da samo jedan nevin čovek bude osudjen na smrt ja sam protiv takve kazne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.