Svaki dan se zadužimo 3,5 miliona evra

Srbija se od početka godine do kraja jula svaki dan u proseku zaduživala gotovo 3,5 miliona evra, podaci su Uprave za javni dug.
Srbija se od početka godine do kraja jula svaki dan u proseku zaduživala gotovo 3,5 miliona evra, podaci su Uprave za javni dug.

Prema Upravi je početkom avgusta javni dug Srbije iznosio 20,89 milijardi evra (oko 63 odsto BDP-a), ali opasnosti od bankrota nema, tvrde ekonomisti. Ističu i da je svojevremeno bilo dnevnog zaduživanja od 4 do 5 miliona evra, pa je sadašnji tempo podnošljiv i u neku ruku se može posmatrati i kao smanjen u odnosu na ranije.

Obračun Fiskalnog saveta je, međutim drugačiji, i prema tim podacima, javni dug je već na kraju juna dostigao 21,2 milijarde evra, odnosno 66 odsto BDP-a.

Zakonske granice i evropske i domaće (učešće javnog duga od 60, odnosno 45 odsto BDP-a) svakako su odavno probijene, ali ekonomisti kažu da je da je tempo zaduživanja i dalje podnošljiv, te nema govora da bi Srbija mogla bankrotirati.

"Srbija nije kandidat za bankrot", rekao je ekonomista Ivan Nikolić. "Mereno udelom duga u BDP-u nismo ništa gori od susednih zemalja, a u Hrvatskoj ili Sloveniji, recimo, niko ne govori o bankrotstvu", precizira on.

Objašnjava da je spoljni dug mnogo bitniji pokazatelj od javnog, kada je reč o bankrotu, jer se zaduženost meri u stranoj valuti. Čak i tu je, kaže, Srbija na granici visoke zaduženosti, odnosno zadužena je umereno sa udelom spoljnog duga u BDP-u od oko 80 odsto.

"Pitanje bankrota nametnuto je kako bi se lakše prihvatile teške mere štednje koje slede. Čak i najnovije procene svetskih agencija, koje porede zemlje, kao potencijalne kandidate za bankrot navode BiH i kao blaže potencijalnu Hrvatsku. Srbije tu nema", kazao je Nikolić.

Svi u regionu su, prema njegovim rečima, manje-više na istim mukama, a posebno zemlje bivše SFRJ. Slovenija, Hrvatska, pa čak i Crna Gora su, kaže Nikolić, daleko zaduženije od Srbije i to u većim iznosima, i u udelu u BDP-u.

"Stanje je teško, ali svi smo u istom loncu. To ne znači, s druge strane, da bi trebalo da se opuštamo, ovaj problem mora da se rešava u narednim godinama, kada će Srbija i dalje beležiti porast javnog duga", naveo je Nikolić.

Javni dug, objašnjava, raste zbog visokog deficita, koji će, prema svim procenama ove godine iznositi oko 8,3 odsto BDP-a i biće najveći u Evropi.

  • ja

    11.08.2014 06:35
    memorija
    Samo!?
  • Dr Petrović

    11.08.2014 05:13
    "Mi"zadužimo ???
    "Politikanti zadužuju naše potomke" bi bila ispravna logička postavka.
    "Mi" ćutimo.
    E, to je izistinska i najveća greška nas:
    "Mi ćutimo".
    Koliko još treba da nam budu dužni potomci, pa da "Mi ćutimo" zauzme svoju pravu poziciju i preokrene se u "Mi pravimo reda" ?
  • Stanko

    10.08.2014 20:00
    Ko će ugasiti svetlo
    Srbija ima 1.300.000 penzionera. Za njih se mesečno uplati oko40% potrebnog novca. Nije zlo što dajemo penzije onima koji su ih zaradili, ali Srbija plaća penzije i onima koji treba da ih dobijaju iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova. Srbija je dala Mesiću penziju za radni staž koji je za njega uplaćivan u Beogradu dok je bio u Presedništvu SFRJ. Zasluzio. Nama koji smo došli iz drugih republika SFRJ, daju samo onoliko koliko imamo radnog staža u Srbiji. Moja prijateljica za 6 god. radnog staža u Srbiji dobila rešenje penzije visina 1.800 din mesečno. Sva vojna lica koja su došla u Srbiju posle rata 90-ih i nisu u Srbiji radili ni dana ili do 4 god radnog staža imaju penzije 50.000 do 60.000 din. ko je od njih dobio penyiju u Srbiji za tako mali radni staž još rade u Taxi-ju. Njima treba oduzeti penzije za radni staž zarađen van Srbije, pa neka traže tamo gde je uplaćivano za njih kao i mi svi koji smo dobili državljanstvo i sada živimo u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija