Srbima koji se bore na stranim ratištima preti do 12 godina zatvora

Srbi koji učestvuju u oružanim sukobima u svetu (Ukrajina, Rusija, Sirija...) biće strogo kažnjavani, predviđaju izmene Krivičnog zakonika koje će biti usvojene na jesen.
Srbi koji učestvuju u oružanim sukobima u svetu (Ukrajina, Rusija, Sirija...) biće strogo kažnjavani, predviđaju izmene Krivičnog zakonika koje će biti usvojene na jesen.

To za "Blic" potvrđuje potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

"Oni koji vrbuju građane i organizuju njihov odlazak na strana ratišta biće kažnjavani sa dve do 12 godina zatvora, dok će pojedinci koji se sami priključe vojnim i paravojnim snagama u svetu biti kažnjeni s jednom do pet godina zatvora. Takođe, učesnici koji otkriju plaćenike i tako spreče izvršenje krivičnog dela moći će da budu oslobođeni kazne. Postoji većinska podrška za usvajanje ovih izmena Krivičnog zakonika i očekujem da one zažive već na jesen", priča Ljajić.

Mašinerija regrutovanja srpskih građana za strana ratišta u ime patriotskih ili verskih osećanja poslednjih godina je nezaustavljiva. Kap koja je prelila čašu i ubrzala donošenje zakonskih izmena je pojava grupe muškaraca koji sebe nazivaju četnički odred "Jovan Šević", koji ratuju na strani proruskih separatista u Ukrajini. Dobrovoljci, među kojima je većina učestvovala i na ratištima bivše Jugoslavije, javno se hvale kako ubijaju ukrajinske vojnike. U poslednjoj objavi na sajtu ovog pokreta saopštili su kako su njihovom zaslugom "ukrajinski fašisti izgubili dva tenka i jedan samohodni top sa posadama". Dok ih strani mediji nazivaju ruskim plaćenicima, oni tvrde da sve rade iz patriotskih pobuda.

Kosovska policija pokrenula je široku akciju otkrivanja i hapšenja osoba osumnjičenih za učestvovanje u borbama u Siriji i Iraku, podržavajući terorističke organizacije ISIL i El Nusra. U akciji policije na 60 lokacija na Kosovu uhapšeno je 40 osoba pod sumnjom da su počinili krivična dela "protivustavnog uređenja i bezbednosti Kosova".

Prema informacijama premijera Aleksandra Vučića, na strana ratišta odlaze osobe koje su u 90 odsto slučajeva plaćene i koje rade sa svim najvažnijim obaveštajnim službama. On je pozvao sve koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama jer, kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 ni za 1.200 dolara.

"Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Do donošenja zakona nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritorije Sirije i Iraka i onima koji u Ukrajini učestvuju u sukobu", rekao je Vučić.

  • -

    14.08.2014 11:50
    -
    sada se gadite?
    pa medijski su bas pristojno ispraceni uz skandiranje
  • Сремац

    14.08.2014 09:44
    БУДАЛАШТИНЕ
    Дали ће се донети Закон да се сви високообразовани стручњаци земље Србије,који раде у свету казне затвором,ако учествују у реализацији пројеката, који угрожавају здравље и животе других?Дали ће сви они лекари,инжењери,биолози,математичари...физичари,које је ова Држава џаба школовала бити ухапшени јер раде за стране Владе за добре паре?Чеда и Тома вам пуни буџет туђинима,летујући на Миконосу и Бодруму,а вама сметају добровољци.
  • Prole

    14.08.2014 09:38
    eh
    Molim vas .Zasto se spominju samo Srbi?Koliko smo obavesteni u Siriji ratuju Albanci i Bosnjaci koji su drzavljani Srbije.Da li ce i za njih vaziti tih 12 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.