Štrajk policije u petak

Zbog, kao kažu, loših uslova rada i zbog toga što im ističe kolektivni ugovor, nezavisni sindikat policije (NSP) najavio je da će u petak, 26. septembra, početi generalni štrajk, sa još tri policijska i jednim vatrogasnim sindikatom.
Zbog, kao kažu, loših uslova rada i zbog toga što im ističe kolektivni ugovor, nezavisni sindikat policije (NSP) najavio je da će u petak, 26. septembra, početi generalni štrajk, sa još tri policijska i jednim vatrogasnim sindikatom.

U tom sindikatu rekli su da će štrajk biti obustavljen onda kada se ispune tri ključna uslova - obnavljanje kolektivnog ugovora koji ističe sutra, isplata putnih troškova za odlazak i dolazak na posao u poslednjih 12 meseci i kada budu izuzeti od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru.

Kako je rekao predsednik tog sindikata Velimir Lukić policajcima je plata smanjena u proseku po 4.000 još pre dva meseca i sada iznosi oko 40.000 dinara, osam godina nisu kupljene nove uniforme, putni troškovi nisu isplaćeni 12 meseci, a u proseku mesečno pogine jedan policajac.

Dodao je da dijalog sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ne postoji i da se sa ministrom Nebojšom Stefanovićem nisu čuli ni videli više od mesec dana.

Predsednik Saveta evropskog sindikata policije Branko Prah istakao je da policijci žele da zaštite živote građana, ali da je to teško, jer, kako kaže, rade u najgorim uslovima. Tvrdi da policajac u Srbiji ima najmanju platu od svih članica evropskog sindikata.

"Policajac mora da bude plaćen da bi želeo da da svoj život. Najveći problem je što nema dijaloga. Kako da policajci reše problem kad nema ko da ih čuje", rekao je Prah.

Lukić je poručio da štrajk nama nikakve veze sa najavljenom "Paradom ponosa" 28. septembra, jer je, prema njegovim rečima, Skupština sindikata još 20. juna odlučila da će štrajka biti od 15. septembra ako se ne ispune njihovi uslovi.

Naveo je da je sindikat blagovremeno obavestio poslodavca (MUP) da stupa u štrajk, i da će štrajkovati 70 odsto policajaca, ali da nisu dobili odgovor, a da tako nešto mora da se navede u bezbednosnoj proceni i da u tom slučaju Parada ponosa i drugi najavljeni skupovi moraju da budu otkazani.

Na konstataciju novinara da je Parada zakazana u maju, a odluka o štrajku doneta u junu, Lukić je rekao da bezbednosna procena još nije doneta, a da je o štrajku odlučeno pre njenog objavljivanja i to zbog "bednih uslova rada".

Član predsedništva Nezavisnog sindikata policije Srđan Jovanović naveo je da je policija danas i sutra u obavezi da učestvuje u vežbama za Paradu, jer štrajk počinje u petak u sedam časova kada će dolaziti na posao, ali neće izlaziti na teren.

  • Sima

    24.09.2014 13:59
    Koji putni troskovi? Pa pripadnici policije se vozaju autobusima za dzabe
  • Samo napred

    24.09.2014 13:57
    Podrska policiji,i ostalima koji zele da strajkuju protiv ove skaradne vlasti!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija