Karadžić: Biću oslobođen

Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je danas pred Tribunalom da je siguran će ishod procesa biti oslobađajuća presuda.
Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je danas pred Tribunalom da je siguran će ishod procesa biti oslobađajuća presuda.

Njegov pravni savetnik Piter Robinson je prethodno zatražio odbacivanje krivice za genocid, navodeći da Karadžić (69) nije znao za masakr nad hiljadama muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Karadžić je rekao da mu je, kada je pitao komandante bosanskih Srba o ubistvima za Srebrenicu, rečeno da je to "ništa" i da su "sve to laži". Potom se obratio sudijama rekavši: "Ne sumnjam u ishod suđenja. Biću oslobođen".

Robinson je, prilikom iznošenja završnih reči na suđenju Karadžiću, rekao da su događaji u Srebrenici "u suštini, skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid". "Nijedan jedini svedok nije posvedočio da je Radovan Karadžić planirao, naredio ili čak bio informisan o egzekuciji zatvorenika u Srebrenici", naglasio je Karadžićev pravni savetnik.

Karadžić je u sredu rekao da preuzima moralnu odgovornost ali je sve tačke optužnice za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine odbacio.

Iako tvrdi da je nevin, Karadžić se ipak izvinio žrtvama, prihvatajući odgovornost kao predsednik Republike Srpske u vreme ratnih sukoba u BiH.

Haško tužilaštvo završnu reč dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov. Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009.

  • i ja nisam

    03.10.2014 13:26
    znao
    kao dete da mi je oteta domovina zahvaljujuci takvim neznLICAMA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija