Hleb, mleko i jaja se najčešće kupuju "na crtu"

Hleb, mleko, jogurt i jaja su najčešće namirnice koje mali trgovci daju "na zapis", ali i cigarete i alkohol su takođe veoma prisutni u trgovačkoj svesci.
Hleb, mleko, jogurt i jaja su najčešće namirnice koje mali trgovci daju "na zapis", ali i cigarete i alkohol su takođe veoma prisutni u trgovačkoj svesci.

"Robu na veresiju traže gotovo svi. Najviše penzioneri i radnici - nadničari, a ova pogodnost se daje samo stalnim mušterijama, jer je rizično dati proizvode kupcu kojeg ne poznajemo", ističe Dejan N, kraljevački trgovac, naglašavajući da kupci sve češće uzimaju mnogo manje količine namirnica nego ranije pa neretko kupe dva jaja, dve glavice luka ili stotinak grama salame.

Penzionerka Milanka K. koja prima penziju 20.000 dinara kaže da je često prinuđena da polovinom meseca uzima namirnice na veresiju jer, dok plati sve račune, ostane joj malo da preživi do kraja meseca. "Srećom, živim sama, pa malo i trošim. Ali, dok platim dažbine, ne ostane mi dovoljno novca od jednog do drugog primanja. Zato i uzimam robu na recku dok ne dođe isplata dela penzije", priča ova bakica za "Blic"..

Davanje robe "na zapis" je najzastupljenije u prigradskim naseljima jer se kupci i prodavci poznaju. "Obično dajemo veresiju na mesec dana. Jedino tako možemo zadržati kupce. U protivnom, gotovi smo sa poslom i radnjom", ističe Katarina M, vlasnica dućana u blizini Mataruške Banje.

Davanje robe na veriju nije zakonom kažnjivo, ali zato mora imati "složenu kasu", prilikom kontrole inspekcije.

Dragan Mišović, načelnik terenske kontrole Poreske uprave u Kraljevu, kaže da, ako trgovac plati sve obaveze prema državi, zašto ne bi davao robu na veresiju."To vam je isti sistem kao kada plaćate robu na odloženo. Ukoliko trgovac to može da isfinansira, nema nikakvog prekršaja",kaže Mišović.

Na veresiju se može kupovati u prodavnicama odeće i obuće, ali i dobiti razne usluge kao što su friziranje ili šminkanje. "Imam mušterije koje svake nedelje dolaze na neki tretman, pedikir, manikir ili šišanje. Upišem ih u svesku, a one mi posle donesu novac", priča kozmetičarka Maja I.

  • www

    01.12.2014 22:04
    i treba nam tako kad smo jajare i trpimo ovaj zulum!
  • Srbin

    01.12.2014 20:55
    Bitno da ti Nedjo imas kompjuter sa sve cirilicnim Windowsom.
  • Obezjajeni

    01.12.2014 19:30
    @Неђо Из Кистања
    Druže Neđo, majke ti, baci neki broj od Jojine žene - ostali smo bez jaja, pa da još ne upadnemo i u dužničko ropstvo. Spasavaj!
    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija