Glumci neće da budu cirkuzanti

Udruženje dramskih umetnika Srbije insistira da se u Zakonu o kulturi njihova delatnost nazove pozorišna i filmska umetnost.

Skupština Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) insistira da se u izmenama Zakona o kulturi njihova delatnost nazove pozorišna i filmska umetnost, kao i da se ne ukidaju nacionalne penzije.

Ove zahteve uputiće Odboru za kulturu i Skupštini Srbije.

Kako je objasnio predsednik UDUS Vojislav Brajović, nacrt izmena Zakona o kulturi predviđa za ovu profesiju termin izvođač. Tu su uz glumce svrstani, na primer, i cirkuzanti, rekao je on.

Glumci i reditelji su istakli da se ustanova koja ih obrazuje zove Fakultet dramskih umetnosti, pa bi bilo prirodno da i zakon koristi taj pojam kada nabraja delatnosti u kulturi.

Što se tiče posebnih nacionalnih priznanja, dramski umetnici smatraju da ih treba zadržati, mada se slažu da je to priznanje donekle kompromitovano jer su ga komisije, iz različitih - ličnih ili političkih razloga, dodeljivale i onima koji ga ne zaslužuju. Rešenje je, kako je istaknuto, da se kriterijumi pooštre i precizno sprovode, a ne da se ukida jedna dobra ideja.

  • gradjanin

    06.12.2014 12:10
    @anonimus-gradjanin
    "Nije sramota i nije šteta ne znati, ali i sramota je i šteta je pretvarati se da znaš ono što ne znaš."
    (Lav N. Tolstoj)
  • paolo

    06.12.2014 12:05
    !
    Vpoje Brajovica se secamo kao ministra... Fuj tezgarosi i politicke maionete!
  • Brus Vilis

    06.12.2014 11:32
    "... da se kriterijumi pooštre i precizno sprovode..."

    To otprilike znači da će jedna agencija i dve komisije odlučivati da li je lepša plava od crvene boje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija