SANU protiv VANUK

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je predlog o osnivanju VANUK urađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine.
Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je predlog o osnivanju VANUK urađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, posle ukidanja dotadašnjih ingerencija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti - VANU.

Pavlov je istakao da se VANUK osniva kao javna ustanova, u skladu sa Ustavom, odgovarajućim zakonima i Statutom AP Vojvodine.

Prethodno je srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) upozorila da odluka o formiranju Vojvođanske akademije nauka umetnosti i kulture (VANUK) može da "razbije" jedinstveni naučni i umetnički prostor u Srbiji.

Odluka o formiranju VANUK, donesena u zanimljivom trenutku i sa još zanimljivijim pravnim obrazloženjem, uverila nas je da se radi o upornom i pripremljenom političkom nastojanju koje će imati za rezultat relativizaciju ili čak razbijanje jedinstvenog naučnog, umetničkog i kulturnog prostora, upozorila je SANU. "Upoznati sa odlukom putem štampe, nastavićemo da kratkovidoj politici kao alternativu nudimo ozbiljan, otvoren i argumentovan dijalog shodno zakonski definisanoj ulozi", navodi se u saopštenju SANU.

Kako je ocenjeno, javnost treba da bude svesna da su donesene odluke suviše ozbiljne da bi se prepustile samo političarima.

Skupština Vojvodine usvojila je juče odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) koja će se baviti, kako je naveo predlagač, unapređivanjem tih oblasti na teritoriji pokrajine. Radom VANUK-a biće stvoreni uslovi za "obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanje i poštovanje različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini", naveo je predlagač odluke.

  • Vojvođanin Republikanac

    09.07.2015 16:52
    Jedinstveni prostor laži i besmislica
    Potpuno se slažem sa SANU. Jedinstveni prostor u kojem je Kosovo Srbija, u kojem se u Srebrenici nije desilo ništa loše, u kojem su Srbi nebeski narod, u kojem Rusija dominira, a EU i SAD propadaju (propadaju već 25 godina i nikako da propadnu) je ključni interes onih koji vladaju Srbijom.
    Svaki prodor logike, istine, zdrave pameti, časti i morala u taj prostor mora se suzbiti. Zato se SANU bori protiv svake konkurencije.
    Sa Srbijom nema dogovora. Samo internacionalizacijom pitanja Vojvodine mogu građani živeti bolje, povratiti dostojanstvo i biti svoji na svome. Toliko.
  • ZoranNS

    08.07.2015 13:46
    Molim SANU da mi objasni pojam
    Molim SANU da mi objasni pojam "jedinstveni nauči prostor" u Srbiji, kako to funkcioniše, koji su dosadašnji rezultati tog jedinstrvenog prostora. Očito je SANU opet zauzeo politički stav kada se o Vojvodini radi.
  • 08.07.2015 12:16
    VANUK je nešto kao druga liga SANU. Ko ne bude primljen u SANU, u VANUK-u su mu vrata širom otvorena. Ukratko - akademici druge kategorije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina