Kikinđanin najbolji matematičar na svetu

Kikinđanin Aleksa Konstantinov osvojio je zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, održanoj na Tajlandu.

Kikinđanin Aleksa Konstantinov osvojio je zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, održanoj na Tajlandu.

Da je uspeh mladih matematičara iz Srbije ogroman potvrđuje i podatak da su u konkurenciji takmičara iz preko 100 zemalja sveta upravo članovi tima iz Srbije sa osvojene četiri medalje - zlatnom, srebrnom, dve bronzane i dve specijalne pohvale, bili među najboljima. Kikinđani su s razlogom ponosni na svog Aleksu.

U najjačoj međunarodnoj konkurenciji, Kikinđanin Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, bio je i najuspešniji. A put do zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi Aleksa je zapravo započeo u kikindskoj Osnovnoj škola "Sveti Sava", kada ga je matematika očarala. "Moja ljubav prema matematici započela je još u osnovnoj školi, a tu ljubav razvijala je profesorka Desanka Čepelnik. Puno je radila na mom uspehu, postavila je prave temelje mog znanja i zbog toga sam joj neizmerno zahvalan", priča Aleksa.

Predan rad u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, doneo je pre svega Aleksi i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i oficijelne nagrade. Pripreme za samo takmičenje su konstantne, to kako kaže Aleksa, nije obaveza – već ljubav prema matematici. "Nama matematika nije obaveza, već ljubav i strast, najlepša zanimacija. Treba stvarno spoznati lepotu matematike kao prelepe nauke. Na taj način, nama pripreme za takmičenja ne padaju teško, mi to radimo svakodnevno."

  • Živan

    22.07.2015 11:17
    Živi uz matematiku i uživaj u njoj
    Aleksa uživaj u svojoj ljubavi i nadam se da će neko ko bi trebao prepoznati vrednost u tebi i neće dozvoliti odliv još jednog iz zemlje koja je puna znanstvenika a pamet uvozijer svoju ne ceni...
  • Ana

    21.07.2015 21:00
    Jedna od 39 zlatnih
    Bravo Aleksa! Čestitam!
    A sada malo podataka: Matematička olimpijada je održana od 4. do 16. jula na Tajlandu. Učestvovalo je 577 takmičara iz 104 zemlje (samo 52 devojke).
    Dodeljene su 39 zlatne, 100 srebrnih, 143 bronzanih medalja i 126 pohvala. Dakle, nagrađeno je 408 učesnika ili 71%.
    Pored Alekse nagrađeni su Anđela Šarković (sreb), Ivan Damjanović i Ognjen Tošić (bron).
    Srbija je timski na 29. mestu (Hrvatska 15.)
    Čestitke Aleksi, ali nije najbolji matematičar na svetu već jedan od 39. Najbolji je Kanađanin kineskog porekla Zhuo Quo Song.
  • novosađanin

    21.07.2015 19:27
    bravo
    Bravo Aleksa. Sve čestitke zaslužuješ prvi ti a u punoj meri i nastavnica Desa.Kikinda je gurnuta margine društva a ne znaju kakvi se biseri tu kriju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina