Sremska Mitrovica: Ponovo ne rade gradski satovi od 20.000 evra

Satovi na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici, koji su koštali 20.000 evra, ponovo ne rade, a nadležni čak ni ne znaju za to.
Satovi na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici, koji su koštali 20.000 evra, ponovo ne rade, a nadležni čak ni ne znaju za to.

Četiri časovnika postavljena su 2006. nakon rekonstrukcije pešačke zone i izazvala su revolt Mitrovčana kada se saznalo da su koštali neverovatnih 20.000 evra. Tada niko u gradu nije mogao da poveruje da plastični sat prečnika 85 centimetara vredi 5.000 evra.

Nadležni iz Direkcije za izgradnju grada građane su tada putem medija uveravali da se radi o satovima napravljenim od visokokvalitetnog materijala sa mesinganom opremom i držačima od nerđajućeg čelika, uvezenim iz Francuske, a da je za njihovo servisiranje zadužena firma iz Niša.

Međutim, iako su opisivani kao nepogrešivi, časovnici su ubrzo počeli da se kvare i pokazuju različito vreme.

Tadašnja opozicija u više navrata je izrazila sumnju u troškove rekonstrukcije pešačke zone od čak 2,5 miliona evra, u koje su ulazili i satovi, tražeći krivičnu odgovornost nadležnih iz tadašnje lokalne koalicije DS-DSS, ali istraga nikad nije pokrenuta. Svi odgovorni su i dalje na funkcijama, uglavnom pod okriljem DSS.

Direktor Direkcije za izgradnju grada Vladimir Sanader je, nakon što su mu novinari skrenuli pažnju na pokvaren sat, kratko rekao da će odmah dati nalog da majstori izađu na teren i poprave ih.

  • 04.08.2015 11:51
    davno u jednom lepsem mestu
    Cini mi se da sam video kad su poceli taj stakleno metalni toranj za sat graditi, a pre toga jeste rekonstruisano setaliste u centru ali pre njega park koji je bio dobar i bez rekonstrukcije i modernih svetiljki...
    A i bilo mi je cudno zasto skroz dobar i prirodan park odjednom rekonstruisu radikalno i "ulepsavaju" na moderan nacin.
  • Manjina 57

    29.07.2015 07:02
    U Novom Sadu čak i ne postoji ovakav gradski sat. Inače, odvajkada, ljudi su se orijentisali po satovima na crkvama, pa makar bili i na njivi,znali su koliko je sati, crkveno zvono je objavljivalo vreme na svakih 15 minuta, a u podne duže zvonjenje. Naravno, tada su ti satovi radili na drugačijem principu (nisam stručan, ali sam čitao o tim mehanizmima sa satove kroz istoriju), a kasnije se uvela elektrifikacija, nema više zvonara. To je u redu, ali šta je sa održavanjem tih satova? U najužem centru našeg grada:
    1. Katedrala; malo-malo pa sat ne radi, ranijih godina čak i po nekoliko meseci;
    2. Uspenska crkva: česti kvarovi, momentalno kazaljke više od nedelju dana stoje na 12 sati;
    3. Reformatska: decenijama sat ne radi;
    4. Slovačka: davno ne radi;
    3. Rusinska: čak je sazidan otvor na sat.
    Za Almašku ne znam, ali gore nabrojene gledam skoro svaki dan. A i na železničkoj stanici godinama sat ne radi. SRAMOTA!!!!!!!!
    SRAMOTA!!!!! To je naš odnos prema kulturnoj baštini Grada? Hoćemo turiste? More,... A za sve ostalo se nađu pare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina