Robotska ruka Kikinđanina zadivila naučnike širom sveta

Antropomorfna robotska ruka rađena metodom aditivne proizvodnje, koja različitim načinima upravljanja može da nađe primenu u medicini kao proteza ili da bude manipulator u robotici, delo je Nikole Tepavca (21) iz Kikinde.
Antropomorfna robotska ruka rađena metodom aditivne proizvodnje, koja različitim načinima upravljanja može da nađe primenu u medicini kao proteza ili da bude manipulator u robotici, delo je Nikole Tepavca (21) iz Kikinde.

Već afirmisan srpski inovator iz oblasti robotike, koji je godinu dana proveo na Fakultetu tehničkih nauka u Tenesiju, još jednom je potvrdio da mu tokom studentske razmene američke kolege nisu slučajno dale nadimak Tesla.

Nikolinom izumu je na takmičenju u organizaciji Američkog društva inženjera u Bostonu, održanom od 2. do 5. avgusta, pripala glavna nagrada za najinovativniji projekat. Da je zbilja reč o fantastičnom uspehu, potvrđuje podatak da je takmičenje okupilo čak 120 tročlanih timova iz svih krajeva sveta.

"Sa američkim kolegama Skotom Hilom i Čarlsom Dejvisom godinu dana sam radio na ovom projektu uz podršku mentora dr Stivena Sanfilda, profesora na Fakultetu tehničkih nauka u Tenesiju i naučnika NASA. Antropomorfna robotska ruka izrađena je iz jednog dela zahvaljujući specijalnoj geometriji zglobova koja dozvoljava savijanje i ispravljanje prstiju. Ovim metodom smo izbacili potrebu za povratnom tetivom, jer se naši zglobovi ponašaju poput opruge", pojašnjava Nikola.

On je svojevremeno uvršten među 10 najboljih mladih naučnika Srbije. Njegov robot za deminiranje bombi zaintrigirao je i Vojsku Srbije koja mu je ponudila da upiše akademiju, ali prema njegovim rečima prekasno jer se već bio opredelio za novosadski FTN.

Za Ameriku je otputovao 15. avgusta na jednogodišnju studentsku razmenu. Ali, kako je ranije isticao, svoj dalji život i profesionalno usavršavanje ne vidi u Srbiji, već upravo u Americi.

  • Manjina 57

    09.08.2015 17:48
    Eto, izgubismo i njega. Momak, na žalost s pravom, "svoj dalji život i profesionalno usavršavanje ne vidi u Srbiji". Koji je on po redu mladih genija koji su otišli iz zemlje? Decenijama gubimo velike stručnjake, još iz vremena SFRJ, pa nadalje do danas. Da se prisetimo na vremena "iz doba jure", kako bi to rekli mladi: Pre oko 35 godina izgubili smo Pogorelića (koji se na vrhuncu svetske slave ipak vratio kući), i to iz prostog razloga što mu u Zagrebu nisu dozvolili da kupi vilu (gde bi imao mira za vežbanje i podučavanje učenika koji su hrlili iz celog sveta), jer, Bože moj, u socijalizmu je nepojmljivo da neko poseduje vilu...Pre njega je u Ameriku otišao inženjer (imena se ne sećam) i postao jedan od glavnih za izradu svemirskog broda Apolo, a tražio je samo veći stan gde bi imao svoju sobu za naučni rad (živeo je u dvosobnom stanu sa suprugom i dvoje dece)... Krajem 80-ih Srbija je izgubila gospođu Vidu, pronalazača "Vidasila" (Vidosil?), jer niko nije hteo da joj omogući proizvodnju tog revolucionarnog lepka, a imali bismo monopol u svetu... Molim Vas, nastavite niz, podugačak je. Na žalost.
  • Vlada

    09.08.2015 13:45
    ...
    "Sa američkim kolegama Skotom Hilom i Čarlsom Dejvisom godinu dana sam radio na ovom projektu uz podršku mentora dr Stivena Sanfilda..."

    Ključna stvar je da je ovo Nikola uradio TIMSKI! Reč koja u Srbiji znači NIŠTA, nažalost.
    Bravo za Nikolu i njegovom timu!
  • Lola

    09.08.2015 13:02
    bravoooooo
    Čestitam Tesla, ovaj NIKOLA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina