Dva miliona dinara za obrazovanje romskih mališana

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisao je ugovore sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava u AP Vojvodini, koji su namenjeni dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje podrške obrazovanju romske dece uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole.
Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin potpisao je ugovore sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava u AP Vojvodini, koji su namenjeni dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje podrške obrazovanju romske dece uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Vrednost konkursa je dva miliona dinara, a ukupno 1.565 mališana romske nacionalnosti u našoj pokrajini imace benefite u obrazovanju, zahvaljujući tome što su njihove lokalne samouprave konkurisale za ova sredstva.

U ovom programu sa pola sredstava učestvuju sledeće lokalne samouprave: Bela Crkva, Kovin, Kikinda, Pećinci, Subotica, Ruma, Žitište, Odžaci, Srbobran, Plandište, Bač, Bački Petrovac, Ada i Senta.

Vasin se prilikom potpisivanja ovih ugovora u Pokrajinskoj vladi zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava iz pokrajine, koji su umeli da prepoznaju značaj ovog konkursa koji treba da omogući olakšice u školovanju romskih osnovaca u njihovim sredinama.

"Sigurno je da ce ovaj novac, koji čini skroman iznos, poslužiti svrsi i da ce se deo romskih mališana, koji se mogu uklopiti u ovaj iznos, iskoristiti šansu da na ovaj način dobiju nove udžbenike i školski pribor, što će im olakšati upis u naredni razred u ovoj školskoj godini. Zadovoljstvo je pratiti događaje sektora za unapređivanje položaja romske populacije, jer se u okviru konkursa sa malim iznosima sredstava, postižu veliki efekti", rekao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju roma Duško Jovanović izneo je zadovoljstvo što je, kako je naglasio, romski problem prevazišao granice Srbije i što je u okviru EU romsko pitanje pod prioritetom u smislu da je reč o zajednica koja je na ivici egzistencije.

On je naveo da je obrazovanje pogotovo važan činilac za Rome, i istakao da samo obrazovan čovek može danas biti konkurentan na tržištu rada i da nade svoje mesto u društvu, zahvalivši se tako lokalnim samouprava koje su pokazale razumevanje i prepoznale ovu činjenicu od ogromnog značaja i za romsku populaciju.

  • skep

    25.08.2015 11:51
    Pre nego što ostavite komentar pun mržnje o privilegovanim manjinama koje smeju sve, zamislite se malo i odgovorite na pitanje: Da li bi više voleli da imate komšiju koji ima četiri razreda osnovne, bavi se skupljanjem sekundarnih sirovina, ima osmoro dece od kojih je jedna trudnica od 14 godina, a drugi ima već podeblji dosije. Ili bi voleli da komšija ima završenu školu, kakav-takav normalan posao i ne osećate se nelagodno kad prolazite pored njegove kuće.
  • 25.08.2015 11:48
    Bacene pare na Bokana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina