Sivac: Hraniteljskoj porodici rok da preuredi kuću inače im oduzimaju štićenike

Hraniteljska porodica Dragić iz Sivca dobila je rok od deset dana da preuredi dom, pod pretnjom da će joj, ako ne ispuni tražene uslove Centra za socijalni rad u Kuli, biti oduzeta trojica dečaka.
Hraniteljska porodica Dragić iz Sivca dobila je rok od deset dana da preuredi dom, pod pretnjom da će joj, ako ne ispuni tražene uslove Centra za socijalni rad u Kuli, biti oduzeta trojica dečaka.

 

Oni su dečake dobili pre 11 godina iz opštine Odžaci. Branki i Šandoru Dragiću prošlog meseca saopšteno je da će izgubiti licencu za hraniteljstvo, što je bio šok i za njih i za dečake koji hranitelje zovu mamom i tatom i ne žele da budu premešteni u drugu porodicu.

Odluka da im oduzmu decu najavljena je uprkos mišljenju CSR u Odžacima da su dečaci odlično uklopljeni u porodicu Dragić, da su zdravi, redovno idu u školu i dobri su đaci, održavaju kontakt sa svojim biološkim porodicama i vezani su za hranitelje.

- Dobili smo obavezu da do 23. novembra deci obezbedimo veću sobu, u kojoj moramo da postavimo laminat, radni sto i stolicu i da za Đuru kupimo drugi ležaj, umesto dvoseda na kojem je dosad spavao. Pitao sam troje članova stručnog tima Centra za socijalni rad, koji su nas tim povodom posetili, zašto nam prilikom ranijih obilazaka nisu rekli šta treba da uradimo, nego su nam to odjednom saopštili. Nisu ništa odgovorili, samo su ćutali. Jednog od članova pozvao sam u ekonomsko dvorište da pokažem da nismo siromašni i da nam odgajanje dece nije način da zarađujemo. Začudio se kada je video da držimo svinje, ovce i živinu i da imamo traktor i priključne mašine - navodi Šandor.

On i supruga su zatražili da im se produži rok za ispunjavanje traženih uslova, jer ove sedmice udaju ćerku, ali su u CSR bili neumoljivi.

- Rekli su da laminat možemo staviti za jedan dan. Stalno govore da je ovo što treba da uradimo samo "za početak". Ne znam koliko ćemo dugo moći da izdržimo njihovo maltretiranje. Deca su ponovo uznemirena, boje se da će socijalni radnici naći neki razlog da ih odvoje od nas - kaže Šandor.

Direktorka CSR u Kuli Gordana Vakula je prošlog meseca, posle oštre reakcije javnosti na odluku da deca posle 11 godina budu oduzeta Dragićima, rekla da će zaključak o tome uputiti kolegama u Odžacima i nadležnom pokrajinskom sekretarijatu, da oni preuzmu odgovornost.

Zamoljena za razgovor o sadašnjim odnosima sa porodicom Dragić, kazala je da je zauzeta, a na pitanje kad će biti slobodna, odgovorila je: "Žao mi je, ne verujem da će uskoro biti moguće."

- Iako su to deca iz naše opštine, ako CSR u Kuli, čija je to teritorijalna nadležnost, ne produži licencu porodici Dragić, mi moramo poštovati tu odluku i obavezni smo da dečacima nađemo drugu hraniteljsku porodicu - rekao je direktor CSR u Odžacima Dragan Kovačević.

  • Zasto Bas Laminat?

    19.11.2015 00:59
    @@Zasto Bas Laminat?
    Aman, pitam zasto bas laminat, a ne parket, brodski pod ili italijanske plocice.
    Razumno je traziti ZDRAV, SUV i TOPAO pod i to se da proveriti, a vlasnik neka sam bira od cega ce ga praviti.
    Ne ulazim u razloge zasto Dragici gaje decu, sami kazu da nije zbog zarade, ali ajde. Okej je i da deca imaju sto, ali to nije neophodno ako postoji nekakv drugi sto u kuci. A ako je dvosed dovoljan za detetov rast, sta tu ima da se uslovljava. Kada preraste dvosed, valjda ce dobiti nesto vece. I sta znaci veca soba? Hiljade dece spava sa gomilom brace i sestara u sobiccima. Ne kazem da je to u redu ali nije takav problem da bi se morala deca oduzimati ako im je u toj porodici dobro.
    Sta ce sutra da izmisle i da traze? Centralno grejanje i svakom po laptop?
    Da se razumemo, siromastvo je strasno i bilo bi lepo da svako ima svoju sobu. Ali, ne ide u zivotu sve glatko i ne treba im jos vise otezavati.
  • @Zasto bas laminat?

    18.11.2015 18:43
    Ne budite naivni. Hraniteljstvo je u Srbiji unosan biznis, i strasno je u kakvim uslovima neka od te dece zive (u svakom pogledu - mentalnim kao i fizickim uslovima). Kontrola je preslaba. Nikako ne govorim da su to svi hranitelji, niti bih mogla da se gadjam procentima koliki broj njih to radi posteno i humano a koliki ne, ali isuvise veliki broj konkretnih primera znam gde neki odvratni ljudi drze tu, vec zivotom unesrecenu decu, u uslovima koji nisu ni za zivotinje, a novac (stvarno solidan) namenjen iskljucivo deci koriste za neke svoje druge svrhe. Svaka dodatna kontrola i zahtev su dobrodosli i nisu suvisni.
    Znaci laminat, pisaci sto i krevet sa dusekom su od nasih odvajanja njima dati da se iskoriste za decu, a ne za stoku, vencanje cerke i sl.
  • Zasto bas laminat?

    18.11.2015 11:19
    Kakvo je to izivljavanje? Mogu da zahtevaju suv i zdrav pod a ne da izmisljaju. Isto tako su mogli da traze mermer sa Bracha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina