Kula: Ginekologa ni stanom ne mogu da namame

Dom zdravlja u Kuli ostao je bez prostora za specijalističke službe, a suočio se i sa nedostatkom lekara specijalista i pretnjom da bude tužen zbog nevraćenog duga za lekove.
Dom zdravlja u Kuli ostao je bez prostora za specijalističke službe, a suočio se i sa nedostatkom lekara specijalista i pretnjom da bude tužen zbog nevraćenog duga za lekove.

Zgrada specijalističkih službi je iseljena, zbog opasnosti da se uruši, jer je potonula čitavih 30 centimetara, usled čega su popucali zidovi u ordinacijama. Specijalisti su prešli u gradski dom zdravlja, gde je, uz ambulantu opšte prakse, smeštena i Služba hitne pomoći.

"Opština sprovodi postupak javne nabavke za izradu projekta za izgradnju novog objekta specijalističkih službi, koji će biti podignut na mestu izgorele gradske biblioteke i povezan sa zgradom opšte prakse i hitne pomoći. Lokalnoj samoupravi, kao osnivaču DZ, upućen je zahtev i za izmirenje kamate na dug za lekove, koji je dospeo za naplatu sa opomenom pred tužbu. Reč je o potraživanju veledrogerije "Feniks farm" od 57 miliona dinara, čiju bi glavnicu pokrio RFZO. Ako opština ne plati kamatu od 4,5 miliona dinara, kulski DZ biće 19. zdravstvena ustanova koju će zadesiti blokada zbog duga za lekove", upozorava direktor DZ dr Žarko Ševin za "Novosti".

Država je, navodi dr Ševin, postavila ograničenja za zapošljavanje specijalista koji su postali deficitarni. Ministarstvo zdravlja odobrilo je jedino da se u ovoj ustanovi zaposli jedan ginekolog, ali DZ ne uspeva da ga nađe.

"Nekad smo imali tri ginekologa, koliko nam i sleduje prema normativu RFZO. Raspisali smo konkurs krajem 2014. godine, ali jedinog kandidata koji se javio nismo mogli da zadržimo, iako ginekologu uz posao nudimo i stan. Prelazno rešenje našli smo angažujući penzionisanog ginekologa na četiri meseca - predočava dr Ševin.

U DZ radi i pneumofiziolog koji je ispunio uslove za odlazak u penziju, ali je zadržan, jer dr Ševin kaže da 44.500 pacijenata ne može biti ostavljeno bez plućnog lekara.

"Nedostaju nam i oftalmolog, internista i radiolog. Propisano je da jedan očni lekar bude zaposlen na 30.000 pacijenata, a ko da leči preostalih 14.500. Radiolog je neophodan u svakom trenutku, a jedinog kog imamo nema ko da zameni kad ode na godišnji odmor ili bolovanje. Određeno je i da jedan internista dolazi na 20.000 stanovnika, pa 4.500 nema kome da pripadne, jer imamo dva", kaže dr Ševin.

Direktor DZ primećuje da je država restriktivna prema manjim sredinama.

"Neke opštine su u poslednjih nekoliko meseci dobile od Ministarstva zdravlja po dva sanitetska vozila za službu hitne pomoći, a kulska je izostavljena iz obe podele", ističe dr Ševin.

  • 22.11.2015 07:44
    Kula je jedna obična zaostala i primitivna sredina, sa izraženom korupcijom na svim nivoima.
    Krade se, laže se, vara se, "mulja se"...
    Sami su krivi što su sami sebi učinili to što im se dešava!

    Niko nije lud da ode tamo da živi i da radi, i svako ko može, beći odande glavom bez obzira!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina