Stara Pazova: Razbojništva čine i devetogodišnjaci

Maloletnička delikvencija u Staroj Pazovi bila je u prošloj godini u blagom porastu, a pisanje grafita po školama i stambenim zgradama, međusobne tuče, krađe bicikala, razbojništava i pljačke stanova karakteriše kriminal ove populacije.

Zabrinjava podatak da je u jednoj teškoj krađi učestvovao dečak star samo devet godina.

Ipak, po podacima Centra za socijalni rad iz Stare Pazove, maloletnici uglavnom čine krivična dela manjeg stepena društvene opasnosti. - Uvek ima onih koji nastave da se bave kriminalitetom. Jednostavno, ima više faktora koji utuči na to da li će se kod nekog razviti takvo ponašanje, čak su i roditelji tu nemoćni - kaže Vedrana Radmilović iz ovog Centra.

Da se u osnovnoj školi već mogu naslutiti prvi znaci skolonosti ka maloletničkoj delikvenciji potvrđuje Milan Predojević, predsednik Aktiva direktora škola staropazovačke opštine. - Ne postoji prag u godinama kada to počinje. Praksa pokazuje da u školama toga nema pre šestog razreda, a eskalacija je u uzrastu kada su učenici u srednjoj školi - kaže Predojević.

U Tehničkoj školi ove školske godine je u dva navrata intervenisala policija. Direktor Lazar Đukić kaže da probleme prave bivši učenici ove, ili đaci drugih škola. - U školi nije bilo onih dešavanja koja bi se mogla svesti pod delikvenciju. To su pre svega nestašluci kada se đaci posvađaju zbog devojke ili nekih drugih banalnih stvari - objašnjava Đukić.

Najvažnije pitanje je kako sprečiti maloletnika da ponovi krivično delo? Vedrana Radmilović kaže da se Centar za socijalni rad bavi ovom temom po više osnova. - To je pre svega kada sud od nas traži da delujemo zbog postupka koji se vodi, odnosno kada nam se obrati škola ili roditelji da pomognemo kod dece - navodi ona i dodaje da je pravovremeno uočavanje i sprečavanje takvih ponašanja najbolja preventiva.

U lancu činilaca preventivnog delovanja jedna od karika su osnovne škole, gde navode da imaju stalne sastanke i kontakte sa policijom kako bi sprečavali delikvencije. U policiji kažu da oni na ovom planu deluju pre svega preventivno gde preventiva podrazumeva predavanja i kontakte sa decom.

Sa maloletnicima rade posebno obučeni policijski službenici, ali su uvek apeluje i na roditelje da vode računa gde im se deca nalaze, gde, s kim i kako provode slobodno vreme i na koji način troše povereni novac. Ono što najviše ometa rad sa decom je to što pojedini roditelji ili umanjuju značaj dela koje je njihovo dete učinilo, ili potpuno negiraju kirivicu deteta iako svi dokazi govore u prilog toga.

  • ex chapman

    20.05.2016 10:20
    moš misliti
    pustite decu da se igraju. to je stav "nadležnih" po pitanju maloletnih kriminalaca. deca imaju "sjajne uzore" i ponašaju se kao i ti "uzori" jer vide da tim "uzorima" niko ne može ništa. a onda uvide da i njima, tim maloletnim kriminalcima, niko ne može ništa - i tu je kraj svakoj "prevenciji kriminala" ili "prevaspitavanju"! deca su sve pametnija i sve ranije uviđaju da im "niko ne može ništa" čemu doprinosi i odsustvo discipline u kući i u školi. neretko su i sami roditelji taj negativni uzor koji deca oponašaju. dakle svuda vlada haos i bezvlašće - pa što da onda ja jedini budem glup i pravim se da poštujem pravila kad pravila zapravo i nema. svako se "snalazi" kako zna!
    ukratko: prisutni su svi faktori potrebni da se od deteta napravi kriminalac; a odsutni su svi faktori koji bi eventualno mogli da ga odvrate od tog puta. i šta onda očekujete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.