Ilegalni dom nepokretne stare držao u podrumu

Prilikom kontrole po prijavi, inspektori socijalne zaštite 29. maja, u podrumu jedne kuće u Zrenjaninu, u Ljubljanskoj 14, zatekli su dvanaest bezbednosno i zdravstveno ugroženih starih lica.
Inspektori su ovom domu izdali zabranu i naložili hitno iseljenje "štićenika". Svih dvanaest osoba je iseljeno – osmoro su preuzeli srodnici, a četvoro je smešteno u Gerontološki centar Zrenjanin, kažu za "Dnevnik" u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku i ravnopravnost polova.
 
Protiv vlasnice objekta S. C. biće podnete prekršajna i krivična prijava. 
 
Inače, ovaj dom je već zatvaran 11. aprila ove godine, a na istoj adresi ilegalni dom koji se vodio na drugog vlasnika, bio je zatvaran 2015. i 2016. godine.
 
Dom je u Agenciji za privredne registre prijavljen kao "odmaralište i slični objekti za kraći boravak", što po zakonu znači da je registrovan kao učeničko ili studentsko odmaralište bez usluge održavanja, omladinski hostel ili planinarski dom – ali ne i dom za stara lica.
 
Pre tri nedelje, u ilegalnom domu za stare u Zrenjaninu Zdravka Mijatova Udruženje građana "Spas", u ulici Mošorinska 80, inspektori socijalne zaštite Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin iselili su takođe 12 korisnika. Korisnici ilegalnog doma za stare, njih šestoro, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Zrenjanin smešteni su u Gerontološki centar Zrenjanin, dok su preostale štićenike preuzeli srodnici, tako da je na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora objekat ispražnjen, a biće pokrenuti postupci pred nadležnim organima.
 
Podsećamo, od početka godine izdato je 11 zabrana nelegalnim domovima za smeštaj odraslih i starijih u Vojvodini. Najviše ih je bilo u Zrenjaninu i Subotici. Nelegalni domovi otkriveni su i u Temerinu, Bačkoj Topoli, Kovačici i Mramorku.
  • /

    01.06.2017 12:26
    /
    da su bili u mogucnosti svi oni bi predali svoje u drzavne domove
    a u drzavnim i uz placanje morate donositi lekove za stare pod terapijom i pelene

    jeste, drzava kao isplacuje pomoc /naravno ne dovoljnu za smestaj u domu/ ali morate proci komisiju i na kraju resenje o odobenoj pomoci putuje do vas bar 2 meseca

  • tamnica naroda

    01.06.2017 12:11
    samo u Smrdiji
    U nedodjiji sve po starom.
  • NS

    01.06.2017 11:22
    Uvek je portir kriv
    Ne znam kakvi su uslovi u tim "domovima", ali često nisu iznad minimuma ni u nekim državnim. Inače, ovih domova verovatno ne bi ni bilo kada bi postojao dovoljan broj soba u "državnim" domovima.
    Jedno je sigurno, nisu samo oni krivi. Neko je predao svoje rođake u te domove znajući kako je u njima, država je sada iselila te ljude i neke je primila rodbina - da im je do nege, ne bi ih ni davali u dom, a neki su smešteni u državni dom u Zrenjaninu - jeste li sigurni da im je tu bolje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina