Radnici "Karneksa" stupaju u generalni štrajk, traže veće plate

Sindikat "Nezavisnost" i Samostalni sindikat u Industriji mesa "Karneks" u Vrbasu, koja zapošljava oko hiljadu radnika, doneli su odluku o stupanju u generalni štrajk.
Prema rečima Milojice Živkovića, glavnog poverenika sindikata "Nezavisnost" i predsednika Štrajkačkog odbora, obustava rada u "Karneksu", koji posluje u sastavu "MK grupe" Miodraga Kostića, zakazana je za 15. avgust, i trajaće do ispunjenja zahteva, prenose "Novosti".
 
Zaposleni, koje zastupa šestočlani Štrajkački odbor, zahtevaju povećanje zarada za 11,3 odsto, pokretanje pregovora za sklapanje novog kolektivnog ugovora i da se radnicima omogući da iskoriste godišnje odmore i slobodne dane iz 2015. i 2016.
 
Sindikalci su pozvali poslodavca da odmah počnu pregovori o utvrđivanju minimuma procesa rada, podsećajući da direktor preduzeća mora najkasnije pet dana pre početka najavljene obustave, da odredi zaposlene koji su dužni da rade za vreme štrajka. Ako se uslovi ne obezbede u tom roku, mere i način za njihovo ispunjenje će do dana određenog za početak štrajka utvrditi nadležni organ lokalne samouprave.
 
"Očekujemo da ćemo kao odgovorni i kompetentni socijalni partneri voditi pregovore u duhu dijaloga, sa obostranim uvažavanjem, i postići dogovor, koji će za posledicu imati poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih", rekao je Živković.
 
On je napomenuo da će članovi sindikata, u slučaju da se poslodavac ne odazove na poziv za pregovore, smatrati da je odbijeno sporazumno rešavanje štrajkačkih zahteva, ističući da bi takvo postupanje bilo u suprotnosti sa zakonom.
 
Najava štrajka poslata je kako predsedniku "MK grupe", tako i drugim nadležnim organima koji mogu da učestvuju u ovom postupku. 
 
Podsetimo da je u Srbiji proteklih nedelja bilo organizovano mnoštvo štrajkova u kojima je jedan od glavnih zahteva bio poboljšanje položaja radnika, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Sava Kovacevic

    09.08.2017 23:27
    Restitucija za SPS
    Kakve ima veze Lutrija Srbije i proizvodnja Kobasica,Slanina...
    HR sektor je izabrao najbolji kadar.
  • 1.maj

    06.08.2017 23:19
    Poučeni iskustvom u Fijatu, podsećam da je Samostalni sindikat bio taj koji je potpisao sporazum o prekidu štrajka, a da se ne znaju uslovi. Setite se:različito tumačenje povećanja plate, umanjenje zarade za jul, isključenje predstavnika sindikata Nezavisnost iz pregovora itd.
    Dakle, Orbovićev sindikat ( SSSS) je taj koji je u dilu sa vlastima a sve zbog ličnih interesa nekoliko sindikalnih funkcionera.
    Puna podrška štrajku sa željom omasovljenja, tj povezivanja sa radnicima širom Srbije a u cilju borbe za radnička prava i dostojanstven život.
    SLOBODA, JEDNAKOST, BRATSTVO!
  • /

    06.08.2017 20:59
    /
    kanda kod koleta nema ni pelena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina