Vrbas: Ponovoljen zahtev da crnogorski jezik uđe u službenu upotrebu

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu po treći put podneo je zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini.
Vrbas: Ponovoljen zahtev da crnogorski jezik uđe u službenu upotrebu
Foto: 021.rs
U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski. Crnogorski jezik, kao službeni, do sada je uveden samo u Opštini Mali Iđoš.
 
"Naš jezik nije mađarski ili rumunski pa da se ne razumemo ali zbog toga što Hrvati imaju jedan deo, što Bošnjaci imaju drugi deo, mislim da i Crnogorci zaslužuju da imaju isto to pravo i da ga upražnjavaju", za RTS kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.
 
Prema rezultatima popisa stanovništa iz 2011. godine u Opštini Vrbas živi 7.353 pripadanika crnogorske zajednice, što je 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine. Taj procenat dovoljan je da se Statut opštine uskladi sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.
 
Predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac kaže da je diskutabilno što se izjasnilo 213 Crnogoraca da im je maternji jezik crnogorski, dok su se ostali izjasnili da govore srpski jezik. 
 
"Imamo i zavičajna udruženja Crnogoraca koja održavaju kulturu, jezik i tradiciju i tada su se i oni izjasnili da nisu za uvođenje crnogordkog jezika u zvaničnu upotrebu", rekao je Glušac.
 
Da li će on biti uveden, zavisi isključivo od toga da li će dobiti većinu u Skupštini opštine. U Opštini tvrde da do sledeće sednice skupštine, koja je zakazana za 3. novembar, ne stižu da pripreme dokumentaciju za izmenu Statuta. Tako će predlog Crnogoraca morati da sačeka neko sledeće zasedanje.
  • Jadranka

    31.10.2017 11:28
    Treba da naucimo ko u kom mestu zivi i koji se jezik govori i onda da krenemo na put,jer boze moj sluzba je sluzba.
    U Nemackoj Turaka cetiri miliona zivi i Nemci kad krenu da sklapaju poslove sa njima odmah turski zbore.
  • Svetolik

    31.10.2017 08:48
    Niko kao Vojvodina
    Komentari na tekst pokazuju svu "sirinu" Vojvodine kao i sve zablude o vojvodjanskoj ljubavi prema multikulturalnosti. Nema zatvorenije i laznije sredine od Vojvodine. I da se razumemo - nisam Cgorac, ali mi nicija posebnost ne smeta. Pa ni njihova.
  • za ocekivati

    31.10.2017 02:39
    i jedan i drugi
    E pa stvarno ste preterali i stvarno po siljeze idi u Crnu Goru, ali tebi lenji brate je cudo bozije i da znas pricat i srpski akamoli crnogorski lil cete ga morati izmisljati kao i oni iz lepe im njihove a nasi se u lijepoj vasoj kukavci ne mogu izjasniti kao Srbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina