Alibunar: Opština brani seljacima da drže svinje i preti sudom

Prekršajni sud u Pančevu, odeljenje u Alibunaru, počeo je da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv gradjana alibunarske opštine koji gaje više od deset svinja, objavio je danas portal Agrosmart.
Po odluci alibunarske skupštine iz februara 2016. godine, u širem centru Alibunara, Banatskog Karlovca i Vladimirovca nije dozvoljeno držanje domaćih životinja, a u ostalim delovima opštine je ograničeno.
 
Prema informacijama Agrosmarta, prvi poziv za okrivljenog stigao je na adresu stanovnika Banatskog Karlovca, a zbog, kako se navodi "kršenja odluke o držanju domaćih životinja". Taj poljoprivrednik je na sud pozvan zbog toga što u svom ekonomskom dvorištu ima više od deset svinja i nije postupio po rešenju "građevinsko-komunalnog inspektora" koji mu je naložio da smanji broj grla.
 
Portal navodi da i drugi stočari iz opštine Alibunar sa više od deset svinja, ovaca ili koza, pet krava ili 60 komada živine, mogu da očekuju inspektore i prekršajne prijave. Zbog ovakve opštinske odluke negodovali su mnogi stočari, jer smatraju da je time ugroženo poslovanje i egzistencija njihovih domaćinstava, ali je taj dokument ostao na snazi.
 
Iz opštine su u objašnjenju naveli da mera "nije usmerena protiv poljoprivrednika, već da lokalna samouprava vodi računa o EU standardima i zaštiti životne sredine". "Upućeni u prilike u ovoj opštini ukazuju na plan lokalne samouprave da donese takvu odluku kako bi stočari na licitacijama državnog poljoprivrednog zemljišta uzeli manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju", navodi Agrosmart. U opštini Alibunar već godinama se dešavaju malverzacije vezane za izdavanje državnih njiva u zakup, a krajem prošle godine predsednik Predrag Belić je privođen zbog sumnje da je omogućio mahinacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem i prihodovao više od 240 miliona dinara. Zbog ove odluke mnogi poljoprivrednici u Alibunaru neće moći ni da dobiju podsticaje, jer moraju imati više grla nego što je to dozvoljeno u opštini.
  • Туга

    10.04.2018 07:50
    Господи са села сметају свиње!!!
  • Milan

    10.04.2018 07:45
    zabrana
    Mi smo imali problem sa komsijom koji je kupio jednu staru kucu u ulici i natrpao 200+ svinja u jedan svinjac. Ej pa to nije papagaj da kenja velicinu zrna graska, nego svinja od 100 kila. Bilo je nepodnosljivo. Nikakve prijave i inspekcije nisu imale rezultata. Govorim o jednoj redovnoj ulici, znaci nismo selo, nismo periferija nego taman nismo centar. Uglavnom, pobedila je priroda. Ispalo je da ne moze toliki broj svinja na taj broj kvadrata i dobili su neku bolestinu, gazda otisao u minus i sad drzi pernatu zivinu, koja isto smrdi, ali ne kao svinja. Ako zelis farmu onda izvoli kupi neki salas i farmuj!
  • Monopol Galore

    10.04.2018 06:54
    Tako je. Treba uništiti i najmanju konkurenciju Tenisu i Matijeviću.

    Zašto se po tim istim aršinima na zabrani Miškovićeva farma svinja kos Rupovog salaša između Pazove i Sasa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina