Raspisan poziv za izbor banke kod koje će se Pokrajina zadužiti 1,6 milijardi dinara

Pokrajinska vlada raspisala je javni poziv za izbor poslovne banke kod koje će se zadužiti u iznosu od 1,6 milijardi dinara.
Raspisan poziv za izbor banke kod koje će se Pokrajina zadužiti 1,6 milijardi dinara
Foto: 021.rs
Kako je 021 ranije pisao, Pokrajina se zadužuje kako bi finansirala kapitalne investicije u oblasti zdravstva i vodoprivrede.
 
Pokrajinska vlada pozivom je definisala da će odabrati ponudu banke sa najnižom fiksnom, efektivnom kamatnom stopom (uz ispunjenje svih ostalih uslova), a ukoliko bude ponuda s istom kamatnom stopom, ući će se u direktne pregovore. Pokrajina želi efektivnu stopu do tri odsto za zaduživanje u evrima ili do 3,5 odsto za zaduživanje u dinarima.
 
Sredstvo obezbeđenja biće najviše 12 blanko sopstvenih menica.
 
Rok otplate kredita biće, kako je 021 pisao, šest godina, sa jednom godinom grejs perioda. 
 
Kredit će se povlačiti u tranšama, u skladu sa planiranim trošenjem novca i ugovorom o kreditu. Pokrajina predviđa mogućnost da i prevremeno otplati kredit, bez troškova naknade, kao i da su drugi troškovi kredita - poput provizije, neprihvatljivi.
 
Javni poziv otvoren je do 8. maja.
 
Podsetimo, zaduživanje bi trebalo da omogući sredstva za nabavku nove medicinske opreme i za unapređenje infrastrukture i oblasti zdravstva u Vojvodini, kao i za izgradnju i održavanje vodoprivrednih objekata. Jedan od prioriteta je i sanacija i uređenje Velikog bačkog kanala.
 
Zaduživanje Pokrajine naišlo je na osudu opozicije u vojvođanskom parlamentu, koja tvrdi da uzimanje kredita samo pokazuje nesposobnost ovog saziva Vlade u Vojvodini da upravlja finansijama. Tome u prilog, opozicione partije dodaju i sve češće trošenje novca iz budžetske rezerve u redovne i hitne svrhe, ali i poslednji reblans budžeta, koji je došao samo par meseci nakon usvajanja redovnog godišnjeg budžeta.
  • Luka

    11.04.2018 10:39
    Kako će sve ovo da prsne jednog dana..
  • Republikanac V

    10.04.2018 13:05
    Da nemamo srbijansku partokratiju na grbaci nama ovakvi krediti ne bi ni trebali. Sve bi se finansiralo iz svoje kase.

    Uzas koje smo unistenje doziveli od ovij patriJota!
  • Marko

    10.04.2018 09:47
    ...
    SVAKA pokrajinska garnitura po dolasku na vlast najpre ugasi banku kod koje se prethodna vlast zaduživala, digne medijsku paniku, uhapsi pet ljudi, puste ih na slobodu i nađu sebi novu banku. Vladati na pozajmicama može svako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina