VIDEO: Putujte svemirom brzinom svetlosti

Neverovatna animacija vodi vas na putovanje kroz Sunčev sistem brzinom svetlosti.

Neverovatna animacija vodi vas na putovanje kroz Sunčev sistem brzinom svetlosti.

Riding Light je film koji traje 45 minuta i prikazuje kako bi izgledalo da se nađete na mestu jednog fotona koji putuje od Sunca ka Jupiteru. "Sa Zemlje, brzina svetlosti deluje neverovatno brzo, ali kada je posmatrate iz perspektive nepreglednog svemira, može da izgleda čak sporo", kaže animator Alfons Svajnhart.

"Ova animacija predstavlja putovanje jednog fotona svetlosti u realnom vremenu koji od Sunca putuje preko velikog dela našeg sistema". Iako video ne opisuje šta bi se uopšte desilo s nama ukoliko bismo putovali brzinom svetlosti, koristi tačne razdaljine i brzine koje će vam približiti razmere Sunčevog sistema.

"U animaciji sam s određenim stepenom slobode rasporedio asteroide i planete, ali sam veličinu i razdaljinu objekata učinio tačnom koliko je to moguće", kaže Svajnhart, koji je odlučio da foton putuje do Jupitera, kako bi video trajao kraće od sat vremena. U gornjem levom uglu možete da pratite pređenu razdaljinu i vreme koje je proteklo od kako je foton rođen iz jezgra Sunca. U gornjem desnom uglu odbrojava se vreme do sledećeg susreta s planetom.

Svajnhart, poznati animator iz Los Anđelesa, dobio je ideju da napravi ovaj video čitajući knjige. "Nakon što sam pročitao neke knjige o astronomiji i pogledao više dokumentaraca, želeo sam da ilustrujem koliko je zapravo svetlost spora prema bespućima svemira", kaže on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.