Hrvatska nezadovoljna jer se ne spominje na izložbi o Tesli

Izložba o Nikoli Tesli, koja trenutno gostuje u Madridu, podstakla je hrvatsko-srpsku raspravu o tome "čiji je Tesla", piše danas agencija Hina.
Izložba o Nikoli Tesli, koja trenutno gostuje u Madridu, podstakla je hrvatsko-srpsku raspravu o tome "čiji je Tesla", piše danas agencija Hina.

Izložbu organizuju Muzej Nikole Tesle iz Beograda i Zadužbina Telefonika, deo istoimene španske telekomunikacione kompanije, a pokrovitelj je srpska ambasada u Madridu. Hrvatska agencija navodi da na ulazu u izložbeni prostor piše da se "Nikola Tesla rodio 1856. u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom Carstvu", a Hrvatska se na izložbi ne spominje nigde.

Isti uvodni tekst stajao je i na internet stranici Telefonike, zbog čega je hrvatska turistička zajednica u Madridu upozorila hrvatsku ambasadu koja je kontaktirala organizatore. "Istakli smo da je Tesla rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava `ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom`", izjavila je Karmen Šešelja, savetnica u hrvatskoj ambasadi i dodala je da je "tekst na webu korigovan", tako da sad na njemu piše: "Severnoamerički istraživač, srpskog porekla, Nikola Tesla (Smiljan, zona s većinskim srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj)".

Taj podatak, piše Hina, nije tačan, ni danas niti u vreme Teslinog rođenja. Hrvatska agencija navodi i izjavu Vladimira Jelenkovića, pomoćnika direktora beogradskog Muzeja Nikole Tesle, koji kaže da izložba otvorena u novembru nema primesa nikakve politike.

"Nema ničeg spornog. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u Austrijskom Carstvu, u Habsburškoj Monarhiji", naglašava Jelenković i obrazlaže da je Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom. "Dakle, Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja, nema nikakve veze s Hrvatskom niti u bilo kojoj varijanti to može biti zemlja genijalnog istraživača", kaže Jelenković.

Portparol Telefonike David Aranc nije odgovorio na pitanje Hine o ovoj temi, a španski autori Maria Santojo i Migel Delgado, koje je za tekstualni opis izložbe angažovala zadužbina, nisu bili dostupni za komentar. Izložba pod nazivom "Nikola Tesla: Njegova je budućnost" završava se u nedelju, a iz Madrida putuje u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile.

U poslednjih nekoliko godina bila je prikazana u više od 20 zemalja, uključujući Austriju, Francusku, Kinu, Australiju i SAD. Hina navodi i da Srbija intenzivno radi na promovisanju Nikole Tesle, čije ime nosi beogradski aerodrom i čiji se lik nalazi na njenim novčanicama, vidno istaknutima na madridskoj izložbi.

Eksponati, uključujući fotografije naučnika i njegove lične zapise, dopremljeni su iz Beograda. Jelenković je napomenuo da beogradski Muzej Nikole Tesle u svojim samostalnim izložbama koristi najkorektniju definiciju Tesle - srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i pronalazač, rođen u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom Carstvu, danas u Republici Hrvatskoj).
  • luka n.

    15.02.2015 23:21
    i moji su iz austrougarske
    da budem precizan moji su srbi iz austrougarske. i sada mi to bolje zvuci nego da su iz srbije ili vojvodine! sto se tice tesle, nit su mu lika, nit beograd a ni zagreb pomogli da ostvari svoje zamisli, j.... biologiju i ciji su geni, ko je omogucio da se razvije taj je i zasluzan, to je amerika
  • 14.02.2015 08:24
    Amerikanac! Da je ostao u Hrvatskoj verovatno bi postao pop ili čoban, a u Srbiji je proveo dva dana u svom životu tako da ga apsolutno ništa ne vezuje za Srbiju...
  • 13.02.2015 23:13
    @Persida
    Upravo tako, kao što si rekla. Nema menjanja istorije, zato što to nekima sada ne odgovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.