Foke pomažu naučnicima u istraživanju mora

Foke opremljene senzorima pomažu naučnicima da prikupe što više informacija o najzabačenijim delovima okeana i prošire saznanja o globalnom otopljavanju, ledenom pokrivaču i meteorologiji.
Foke opremljene senzorima pomažu naučnicima da prikupe što više informacija o najzabačenijim delovima okeana i prošire saznanja o globalnom otopljavanju, ledenom pokrivaču i meteorologiji.

Projektom, započetim 2004, obuhvaćeno je više od 1.000 foka, a danas su naučnici, koji stoje iza njega, pokrenuli portal "Morski sisari istražuju okeane od jednog do drugog pola" (Marine Mammals Exploring the Oceans Pole-to-pole) na kom se mogu pronaći svi dosad sakupljeni podaci.

"Foke prikupljaju podatke sa mesta s kojih dosad nismo imali nikakve informacije. Ovo je bez presedana", rekao je Majk Fedak, direktor Jedinice za istraživanje morskih sisara Sent Endruz Univerziteta, prenosi AFP.

"Ovi podaci se mogu iskoristiti na brojne načine, kao što je merenje kretanja glečera, fenomen koji utiče na svetske okeane", naveo je on. Senzori, postavljeni na glavama foka, rade na baterije i mogu da traju po nekoliko meseci, prikupljajući podatke o salinitetu i temperaturama koji se šalju naučnicima putem satelita.

Istraživači razvijaju i druge senzore koji će moći da mere nivoe vodonika u vodi i količinu hlorofila, što će biti način da se prati nivo ugljen dioksida i kiselosti okeana. Od početka projekta, naučnici su bili u prilici da pruže oko 400.000 ekoloških profila u zavisnosti od dubine ronjenja foka, od kojih neke mogu da se spuste i do 2.100 metara.

"Informacije koje nam šalju daju nam detalje o njihovom trenutnom fizičkom okruženju. To je kao da razmenjujemo poruke na Tviteru", rekao je Lars Boem, profesor sa Sent Endruza. Senzori su neinvazivni uređaji i spadaju sa foke prilikom linjanja. Dosad su bili postavljeni na blizu 100 morskih životinja, uključujući kornjače, ajkule i kitove.

"Ove senzore nije lako napraviti jer zahtevaju specifični softver i imaju ograničenu energiju", objasnio je Fedak. "Morate da što bolje iskoristite bateriju. Cilj je da traje 10 meseci, da izdrži antarktičku zimu", dodao je on. Projekat vodi međunarodni konzorcijum u koji je uključeno 11 zemalja: Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Grenland, Norveška, Južna Afrika i Sjedinjene Američke Države.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.