Deda Mraz donosi dolare

Za oko dve hiljade stanovnika Nort Pola, predgrađa gradića Ferbenksa, u američkoj državi Aljasci, dolari pristižu od dve naftne rafinerije i - Deda Mraza.

 Zapravo, da nije Deda Mraza, Nort Pol bi ostao zabačeni kutak udaljenog severa Amerike. Ovako, to je mesto sa jednom od najprestižnijih adresa, onom na kojoj stanuje - Deda Mraz. Uprkos imenu, koje u prevodu znači Severni pol, Nort Pol je čak 2.700 kilometara udaljen od geografske oblasti Severnog pola, pa u njegovu osobenost ne spadaju, kako neki zamišljaju, kućice od snega i leda. Igloa u Nort Polu nema, ali zbog jedne bele kuće, one u kojoj živi Deda Mraz, milioni hrle u ovo mesto.

Kon i Neli Miler nisu ni slutili kuda će ih odvesti otvaranje prodavnice u Nort Polu 1949. godine, čak ni kada se, tri godine kasnije, pokazalo da im posao dobro ide. Pravo čudo se, naime, desilo kada je vlasnik slučajno naleteo na svoj, pomalo pohabani kostim Deda Mraza, zaostao od ranijih Božića.

Želeći da razveseli mušterije tokom sezone božićnih praznika, obukao je crveno odelo. To se pokazalo kao pun pogodak i njegov imidž dobroćudnog, sedog čikice postao je vremenom zaštitni znak ne samo radnje, već i celog mesta. Milerovi su, naime, uspostavili običaj da se uoči svakog Božića krunišu "kralj i kraljica" Nort Pola. Po pravilu, to su najugledniji građani, koji preuzimaju praznične, crvene odore i krune od prethodnih "krunisanih glava" i postaju novi domaćini staništa Deda Mraza. Ove godine krajem decembra "krunisani" su Mišel i Ed Dejml.

Prodavnica mešovite robe vremenom je postajala sve veći "rasadnik" božićnih suvenira, da bi najzad prerasla u Kuću Deda Mraza. Kada se prva pošta Nort Pola "nastanila" upravo u toj kući, dva i dva se spojilo, i poštanski broj 99705 postao je ne samo oznaka gradića, već i adresa na koju pristižu pisma za Deda Mraza.

Uoči svakog Božića, pošta u Nort Polu zatrpana je hiljadama pisama, adresiranim na Ulicu Deda Mraza broj jedan. To je postala opšte poznata adresa na koju milioni dece šalju pisma, naravno uz malu pomoć roditelja. Oni već znaju da uz dečje pismo treba da prilože adresiranu povratnu kovertu i "diskretne sugestije" koje bi Deda Mraz trebalo da ima u vidu dok sastavlja odgovor. Nijedno pismo ne ostane bez odgovora, pa je jasno da Deda Mrazu pomaže mala armija pomoćnika iz Nort Pola.

Gradić živi u duhu večnih božićnih praznika, a oštra klima i zimski pejzaži doprinose prazničnoj atmosferi tokom cele godine.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti