Novi porez u Rijadu, paklica cigareta duplo skuplja

Paklica cigareta za pušače u Saudijskoj Arabiji sada je duplo skuplja, pošto su vlasti u Rijadu uvele novi porez.

Novi porez je uveden kako bi pomogao državnoj kasi da se izbori sa padom prihoda od prodaje nafte.

Takozvani "selektivni porez", koji je u nedelju stupio na snagu, podigao je cene cigareta za 100 odsto, na između 18 i 24 rijala (4,30 evra do 5,70 evra) po paklici, prenosi agencija Frans pres.

Cena energetskih pića je, takođe, duplirana, dok je cena bezalkoholnih pića porasla za 50 odsto. Cigarete i gazirana pića su naročito popularna u Saudijskoj Arabiji, gde je alkohol zabranjen, ocenjuje AFP.

Uvođenje novog poreza proizlazi iz sporazuma šest zemalja članica Saveta za zalivsku saradnju (GČ) i u skladu je s preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članice GČ-a dogovorile su takođe da će naredne godine uvesti porez na dodatnu vrednost od pet posto na određene kategorije proizvoda.

Od prošle godine, Saudijska Arabija sprovodi sveobuhvatan program socijalnih i ekonomskih reformi kako bi razvila industrijsku i investicionu bazu i pomogla malim i srednjim preduzećima.

Cilj tih reformi je da se otvore nova radna mesta i smanji zavisnost zemlje o prihodima od nafte.

  • rebel_ns

    13.06.2017 00:25
    Lopovluk?
    Nisam siguran koliko ovo ima veze sa zdravljem, vise kao sto AV AV otima od penzionera... i ne samo od njih, nego na svakom cosku... Mi placamo zdravstvo, skolstvo, politicare, policiju, sudstvo... a sta za to dobijemo?
    Samo jos jedan nacin da nam vladari iz senke otmu i to malo ljudskog dostojanstva...
  • sss

    12.06.2017 21:10
    dddddddddddddd
    Opet jeftinije nego u z. Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.