Čovekov predak jeo travu

Drevni čovekov rođak iz roda Paranthropusa imao je tako snažnu vilicu i velike zube da su ga naučnici davno nazvali "Orašarom".
Drevni čovekov rođak iz roda Paranthropusa imao je tako snažnu vilicu i velike zube da su ga naučnici davno nazvali "Orašarom".

Ali grupa naučnika iz Jutre analizirala je zubnu gleđ Paranthropusa boiseia i došla do zaključka da je naš predak na jelovniku imao samo travu, pa da je njegovo popularno ime "Orašar", sasvim pogrešno.

"On je najverovatnije jeo travu, i sigurno nije jeo orahe", izjavio je geohemičar Tur Selin sa Univerziteta u Juti, autor studije objavljene u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy Sciences".

Na osnovu ponovnog ispitivanja lobanje Paranthropusa boiseia, koja je pronađena u Tanzaniji 1959. godine, naučnici su došli do zaključka da je čovekov predak imao kutnjake tri puta veće od savremenog čoveka i da je preživljavao tako što je pasao.

Jeo je travu i verovatno se hranio na istim pašnjacima s precima zebri i nilskih konja, tvrde američki naučnici.

Kada je lobanja Paranthropusa boiseia pronađana 1959. godine, tadašnji naučnici su bili sigurni da je pračovek, koji je živeo pre 1,2 miliona do 2,3 miliona godina, jeo orašaste plodove, pa je tada i popularno nazvan "Orašar".

Međutim, proučivši zubnu gleđ 22 jedinke "Orašara", naučnici su sada zaključili da se taj čovekov predak hranio isključivo travom, a ne lišćem, orašastim plodovima i voćem.
  • podbarac

    11.05.2011 05:30
    e pa sad
    ako se ovako nastavi i mi ce mo pasti travu
  • Lehel

    10.05.2011 17:15
    Vegan je u pravu....
    ....što se tiče ishrane čoveka, makoliko to ne želeli da priznate.

    Iz mesa ništa dobro nemamo, a da ne zaboravimo da meso NEDELJAMA TRULI u stomaku (otud i taj odvratan miris znoja koji se uvek javlja kod onih kojima je meso na prvom mestu)!

    Dakle, svidelo se to vama ili ne, ljudskom biću meso nije namenjeno, i svaka drugačija tvrdnja je zabluda.
  • vegan

    10.05.2011 11:44
    Dragi Tiberije
    Nista od ljudskog sistema za varenje nije dizajnirano da konzumira meso. Covek je biljojed. Sve ostale informacije nadji sam. Inace, ne jedem meso vise od 20 godina i od tada nisam isao kod lekara, ne dobijam grip, itd. Nazalost, zivotinje su sasvim nepotrebno izlozene patnjama. Ja sam prvenstveno zbog neizmerne patnje jedne svinje na jednom svinjokolju prestao da jedem meso, a ne zbog zdravlja. Sto se tice duhovnog aspekta problema, ima u Genezi, vec na prvoj strani Biblije, precizno uputstvo o tome sta je planirano ljudima da jedu. Jedno je sigurno, dokle god covek bude ubijao zivotinje, bice ratova. Industrija mesa je inace najveci zagadjivac voda na planeti, milioni tona izmeta bespovratno unistava planetu, ali o tome Al Gore nije smeo nista da kaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.