Dinosaurusi gasovima zagrevali zemlju?

Džinovski dinosaurusi iz mezozoika zagrevali su našu planetu ispuštajući gasove, tvrde britanski naučnici.
Džinovski dinosaurusi iz mezozoika zagrevali su našu planetu ispuštajući gasove, tvrde britanski naučnici.

Oni su izračunali da je količina metana koju su ispuštali samo sauropodi, najveći među dinosaurusima, iznosila 520 miliona tona godišnje što je moglo da predstavlja ključni faktor u zagrevanju klime pre 150 miliona godina.

Prethodna istraživanja su, naime, pokazala da je Zemlja tokom mezozoika bila toplija za 10 stepeni Celzijusa. Fosilni materijal govori da su sauropodi, grdosije dugih vratova i repova, ali relativno malih glava, živeli u čoporima i da su bili biljojedi.

Glavni predmet proučavanja Dejvida Vilkinsona sa Univerziteta Džon Mur u Liverpulu i njegovih kolega sa Univerziteta u Londonu i Glazgovu nisu, međutim, bili sami dinosaurusi već mikroskopski organizmi koji su živeli u njima. "Ekologija mikroba i njihova uloga u razvoju naše planete jedan je od ključnih tema u nauci", kazao je za BBC Vilkinson, napominjući da su upravo mikrobi u crevima dinosaurusa proizvodili metan, gas sa efektom "staklene bašte" koji apsorbuje infracrvenu radijaciju sunca i zadržava je u zemljinoj atmosferi što za posledicu ima porast temperatura.

Danas znamo da stoka svojim emisijama gasova znatno doprinosi porastu globalnog nivoa metana, pa su istraživači, na osnovu postojećih merenja, napravili procenu "štete" koju su sauropidi svojevremeno naneli klimi. "Krave danas proizvode oko 50 do 100 miliona tona metana godišnje, a naše procene govore da su sauropodi ispuštali oko 250 miliona tona metana godišnje", kazao je Vilkinson.

Trenutna emisija metana, kombinacijom prirodnih izvora i ljudskih aktivnosti, dostiže 500 miliona tona godišnje.

  • Klaus Kvasac

    08.05.2012 12:28
    interesanto,revolucionarno,spektakularno
    Nauka je poslednjih godina u sve vecem usponu
    Nisam jos uvek brez reci te ja samo morati izustiti - Bravo
  • 08.05.2012 11:52
    http://www.youtube.com/watch?v=UPYdnwApsik&feature=related
  • seljak

    08.05.2012 11:20
    @naucnici
    Ocekujem vest iz "naucnih krugova"

    -Uticaj berbe cvaraka u makedoniji na polno sazrevanje podunavskih komaraca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti