FOTO: Sarajevski duh uhvaćen fotoaparatom

Oni koji pamte bivšu Jugu, uglas će kazati kako je Sarajevo grad koji je uvek imao "ono nešto", specifičnu notu šmekeraja koje ne predstavljaju nadaleko čuveni ćevapi sa Baščaršije, već - same Sarajlije.

Oni koji pamte bivšu Jugu, uglas će kazati kako je Sarajevo grad koji je uvek imao "ono nešto", specifičnu notu šmekeraja koje ne predstavljaju nadaleko čuveni ćevapi sa Baščaršije, već - same Sarajlije.

Fotografije koje vam predstavljamo na Novosadskom informativnom portalu preuzete su sa portala Lupiga, gde se navodi kako će vam ove slike sigurno izmamiti osmeh na lice, ali i naterati da se zamislite.

"Gledajućih ih, uvereni smo, nećete skidati osmeh s lica, ali ukoliko bolje osmotrite - ovi prizori duboko su potresni. Oni ukazuju na svu težinu postratne tranzicije kroz koju prolazi Olimpijski grad. Činjenica da su ih javno dostupnima učinile same Sarajlije, i to ne da bi se kukalo, nego da bi se s njima nasmijalo - e to, to je onaj famozni sarajevski duh o kojem ste slušali. Odlikuje ga, pre svega, sposobnost da se šališ na svoj račun i sam sebe, da prostite, podjebavaš", prenosi Lupiga.

U startu jedna prigodna - Bosnujmo i Herceglenišimo. Glagol eglenisati dolazi iz turskog jezika, a značio bi - razgovarati.

Na ovoj, pak, fotografiji možete vidjeti kako se u Sarajevu brani automobil od nasrtljivog pauka.

Ovako izgleda gužva u saobraćaju na sarajevski način.

U tramvaju se uvek nađe stolica viška. Ako se ne nađe - ponese se od kuće.

Sarajevo zna šta su zimske radosti, a zna se bogami s istima našaliti na jedinstven, sebi svojstven način.

Kad je zima, red je da se čovjek i omrsi ćevapima s roštilja, pa makar roštilj i nemao pri ruci. Sarajevo zna da funkcioniše i u uslovima koji se ne mogu nazvati idealnim.

Umeće improvizacije vidljivo je na svakom koraku, kod građana svih generacija.

Ni u toplini haustora stvari i uređaji nekad ne idu kako se od njih očekuje. Međutim, valja samo pristojno iskomunicirati problem i čekati da stvar bude rešena.

Za pripaziti da neko nekog ne bi popravljao pajserom - tu su gotovo uvek budne snage reda i mira.

Snage reda i mira valja obavestiti ukoliko želite da komšije držite budnima do kasno u noć.

Iako ova fotografija nije snimljena u Sarajevu, nego u Kalesiji, jasno poručuje da sa komšijama nije mudro ulaziti u svađu. I kućnom savetu treba plaćati redovno, kako vas isti pri renoviranju zgrade ne bi zaobišao.


  • Vjeternik

    31.10.2012 23:37
    Sarajlije su OK, ćetnike ne podnosim.
  • planinarka81

    31.10.2012 16:21
    mašala
    Ko kaže da se niko nije od srca nasmejao. To su bosanci koje pamtimo, i Sarajevo u koje smo rado odlazile, zbog dobre raje i još boljeg provoda
  • ...Sch...

    31.10.2012 15:18
    E taj Sarajevski duh...lepo ga je se uvek setiti od 80-ih i pre onog zla 90-ih. Muzika , devojke, zabava i sve ostalo što je činilo taj period.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.