FOTO: Mala umetnička dela od sušija

Za zvanje itamae, tradicionalnog japanskog kuvara, potrebne su godine učenja pa nije ni čudo što u Japanu hranu smatraju vidom umetnosti. Ipak, jedna kreativna kuvarica otišla je korak dalje i  stvara umetnička dela u sušiju.
Za zvanje itamae, tradicionalnog japanskog kuvara, potrebne su godine učenja pa nije ni čudo što u Japanu hranu smatraju vidom umetnosti. Ipak, jedna kreativna kuvarica otišla je korak dalje i  stvara umetnička dela u sušiju.

Tama-čan, poznata i kao ilustratorka Takajo Čiojta, pravi suši u raznoraznim oblicima – od karikatura mačaka i cveća, pa do reprodukcija čuvenih slika poput "Devojke sa bisernom naušnicom" i "Vriska".

Tokijska kuvarica koristi boju za hranu, soja sos i zeleni vasabi u svojim kreacijama.

Suši priprema na tradicionalan način, od algi, pirinča, sirove ribe, đumbira i povrća. Od ovih namirnica, Tama-čan slaže svoja umetnička dela, u glavi zamišlja kako će ona ispasti kada se suši iseče.

"Nikada ne znam kako to sve izgleda unutra niti da li će ispasti kako sam zamislila, a ne mogu popravljati detalje kada završim. Izrazi lica su posebno teški, budući da se koriste maleni sastojci, a ukoliko previše snažno motate suši, sve se može poremetiti. Poseban je trenutak kada izrežem suši i otkrijem sliku", napisala je Tama-čan.

Na svojoj veb-stranici ona objašnjava da je njena misija da ohrabri obrazovanje i uživanje u hrani i da ljudi počnu da komuniciraju kroz njenu hranu.

Tradicionalno, japanski kuvari sušija uče i po 20 godina. Kraće obuke su uobičajene samo u manje ekskluzivnim restoranima, uglavnom izvan Japana. Potrebno je pet godina obuke da se jednom pripravniku dozvoli da pripremi pirinač za neko određeno jelo u restoranu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti