Evo zašto zebre imaju pruge

Naučnici veruju da su konačno rešili dilemu zbog čega zebre imaju crno-bele pruge.
Naučnici veruju da su konačno rešili dilemu zbog čega zebre imaju crno-bele pruge.

Ta misterija biologe muči otkako je Čarls Darvin izneo teoriju evolucije, a naučnici su sada došli do zaključka da se zebre na taj način brane od napada muva, koje prenose parazite i prouzrokuju razne bolesti.

Do sada je postojalo pet različitih teorija - od one da se radi o zaštiti kamuflažom, preko nagađanja da zebre prugama regulišu telesnu temperaturu, do tvrdnje da pruge zebrama služe za društvenu interakciju.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija analizirali su sve postojeće teorije i zaključili da se zebre prugama štite od muva.

Ekipa naučnika došla je na ideju da analizira uzorke pruga na postojećih sedam vrsta životinja, kojima pripadaju konji, magarci i zebre, i njihovih 20 podvrsta. Sve životinje iz te porodice imaju na telu šare, koje se razlikuju po obliku.

Potom je intenzitet i raspored tih pruga upoređen sa različitim podacima - rasporedom biljnog sveta na mestima na kojima žive te životinje, vrstama grabljivica koji ih napadaju, kao i vrstama insekata koji ih grizu.

Na kraju je zaključeno da je, statistički gledano, najjasnija povezanost između izraženih pruga i područja na kojima su najaktivniji paraziti.

Iako američki biolozi sada tvrde da su u velikoj meri sigurni da pruge zebrama služe za odvraćanje muva, nije dat odgovor na pitanje zašto muve izbegavaju pruge.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Nature communications".

  • Dejan

    03.04.2014 16:52
    Evolucija
    Evolucijske mutacije su slučajne i samim tim besciljne, tačnije, nijedna genetska mutacija se ne dešava s bilo kakvim razlogom. Tek prirodna selekcija favorizuje jedinke sa onim (slučajnim) mutacijama koje tim jedinkama donose prednost u odnosu na druge u datim okolnostima. Prema tome, nije nemoguće da pruge zaista pomažu kao neka vrsta zaštite od parazita, ali očigledno u tekstu nedostaje objašnjenje KAKO to pomaže.

    @ D.
    Ako nešto ne razumeš, potrudi se da se informišeš/obrazuješ o tome pre donošenja kategoričnih zaključaka. Pogledaj "Kosmos" na NG kanalu ili Foksu, koristiće ti.
  • zderavko

    03.04.2014 06:43
    A da nije
    Zato što priroda voli raznovrsnost, raznolikost....život pre svega?
  • Isailo

    03.04.2014 06:34
    Bas su glupavi ti naucnici.
    Skroz su obrnuto zakljucili.
    Pruge su piste za sletanje muva. Crne su za obicne muve, a bele su za muve ce-ce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti