Pešače 3.600km povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

Grupa od 60-ak Evropljana je povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, krenula pešice iz Belgije na put dugačak 3.600 kilometara.

Grupa od 60-ak Evropljana je povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, krenula pešice iz Belgije na put dugačak 3.600 kilometara.

Oni će obići 12-ak zemalja, uključujući i zapadnobalkanske države. Grupa je krenula juče posle podne iz Ipra, u Belgiji, a nada se da će za pet meseci stići do krajnjeg odredišta, Istanbula.

"Reč je o građanskoj inicijativi, ni političkoj niti verskoj, a namenjena je promovisanju dijaloga među ljudima različitih kultura i različitog porekla", rekao je Sebastijan de Fuz, inicijator projekta nazvanog Jorsala, čemu je "kumovao" i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Organizator najavljuje da će grupa obići više gradova, uključujući i "Sarajevo gde je počeo Prvi svetski rat, a koje je postalo simbol sukoba na Balkanu 1990-ih godina".

Broj učesnika tog marša će varirati iz dana u dan. Neki će učestvovati u celom projektu, a neki će se pridružiti na nekoliko dana ili sedmica, navodi organizator. U grupi koja je juče krenula nalaze se studenti i penzioneri iz zemalja Beneluksa, Francuske, Nemačke i Maroka.

Od gradova bivše Jugoslavije, grupa će obići Rijeku, Bihać, Mostar, Sarajevo, Novi Pazar, Prištinu i Skoplje. U Sarajevo bi, kako je najavljeno, trebalo da stigne 18. avgusta, a u Istanbul 15. oktobra.

  • Toma

    09.05.2014 08:03
    hohštaplerija
    Rat NIJE počeo u Sarajevu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti