Za godinu dana uklonjeno preko 1.200 grafita mržnje sa novosadskih ulica

"Anti-grafiti" jedinica "Gradskog zelenila" za godinu dana je sa novosadskih ulica uklonila preko 1.200 grafita mržnje.

"Anti-grafiti" jedinica "Gradskog zelenila" za godinu dana je sa novosadskih ulica uklonila preko 1.200 grafita mržnje.

Podaci "Zelenila" govore da je najviše bilo kukastih krstova i grafita koji pozivaju na međunacionalnu i međuversku netrpeljivost, a prekrečeno je i dosta grafita protiv migranata. Portparol "Zelenila" Ivan Nožinić kaže za 021.rs da u jedinici radi 10 radnika i da je od prvog dana uvedena praksa da na teren izlaze u roku od 24 časa od prijema prijave građana, mesne zajednice ili komunalne policije.

On dodaje da su u sklopu akcije uklanjanja grafita radili i na edukaciji pa su inicirali izradu murala "Novi Sad – grad ljubavi i tolerancije" u ulici Stefana Stefanovića, a dobar primer dali su i fudbalski klubovi "Vojvodina" i "Kabel" koji su dozvolili da se murali oslikavaju na zidovima tribina stadiona.

- Uklanjanje grafita mržnje, koje je u poslednjih godinu dana u opisu posla "Gradskog zelenila", samo je jedan način sprečavanja ovih pojava koje ruže grad i narušavaju tradicionalno dobre međuljudske, međunacionalne i međuverske odnose u našoj sredini. U preostala dva načina spadaju edukacija i kažnjavanje vandala, što nije u našoj nadležnosti, mada se trudimo da podržimo veliki broj akcija u vezi sa edukacijom mladih. Za svaku pohvalu je i to što su se i pojedine mesne zajednice u gradu uključile u akciju uklanjanja grafita. U svakom slučaju nam je potrebna i organizovana podrška građana, jer skoro da ne postoji zgrada u gradu koja nije naružena natpisima svih vrsta. Krajnji cilj je da prvo nestanu grafiti mržnje i njihovo uklanjanje uvek ima prednost nad ostalima, a zatim i svi drugi. Ljubav prema gradu, veri, naciji, voljenoj osobi, klubu, politički stavovi i drugo mogu da se iskažu na mnogo civilizovanije načine - kaže Nožinić.

S obzirom na to da nam se bliže pokrajinski i lokalni izbori, portparol "Zelenila" poziva sve političke činioce u gradu da se tokom kampanje uzdrže od ruženja grada, a to se posebno odnosi na ispisivanje grafita i lepljenje plakata na mestima koja nisu predviđena za tu namenu.

Podsetimo da građani mogu da prijave grafite mržnje na broj telefona 210 02 72 svakog dana od 7 do 15 časova ili mejlom na marketing@zelenilo.com.

  • Sima

    08.12.2015 15:16
    Ne samo sto placamo za ovo prekrecavanje i sto huligani ne trpe nikakve posledice, vec ako zateknem nekog dripca da mi skraba po zgradi, treba da ga ponudim kafom, jer ako mu zafali dlaka sa glave ja cu da lezim u zatvoru. Da li je moguce da smo se navikli na ovakvu stvarnost?
  • Formelini-g

    08.12.2015 13:59
    Uklonjeni ???
    Na žalost grafiti nisu uklonjeni nego su prekrečeni ( preko fas.cigle, kamena...)iako postoji tehnika i tehnologija za njihovo uklanjanje ali ne brusilica ( na izvršnom veću, na pozorištu... ). Čestitka za antigrafitnu jedinicu i za ovakvo rešavanje problema pa kad dodje vreme onda će " profesionalci " da odrade posao.
  • Ex Chapman

    08.12.2015 12:54
    uklonjeno?
    a kako ste ih to uklonili? prefarbali? baš krasno. i Sizif bi vam pozavideo. prvo to nije uklanjanje već farbanje - kojim se takođe narušava estetika (ne svugde ali na mnogim mestima da - dajte galeriju "uspeha" anti-grafitaša pa da vidite). drugo - već sutradan na istom mestu osvane novi, još odurniji grafit - kao što se desilo našoj zgradi: umesto jednog dobili smo ČETIRI grafita sa idiotskim porukama. treće - vinovnike niko ne kažnjava, čak ih ni ne imenuju javno, iako policija odlično zna ko su vandali u ovom gradu. četvrto - to što farbate od mojih para farbate. nije to poklon gradskih otaca već usluga koja je ukalkulisana u budžet Zelenila, koji se puni iz dažbina koje mi plaćamo. zaključak: anti-grafiti jedinica je običan trik da se javnosti zamažu oči pred činjenicom da nadležni ništa ne rade da se spreči vandalizam u NS. eto vam ih polupane žardinjere u centru pa ih prekrečite! FUJ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti