Kralj Petar I Karađorđević dobija spomenik u Novom Sadu

Kralj Petar I Karađorđević - Oslobodilac dobiće spomenik u Novom Sadu.

To je danas odlučio Savet za kulturu Skupštine grada.

Inicijativu su podneli predsednik Matice srpske Dragan Stanić, direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev, direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić i direktorka Muzeja grada Vesna Jovičić.

Kako je obrazloženo na sednici Saveta, inicijativa se zasniva na odluci Grada iz 1938. godine da se kralju Petru podigne spomenik, ali je izbijanje Drugog svetskog rata omelo realizaciju a nova vlast nije bila zainteresovana da diže spomenik.

Za sada nije poznato kako će izgledati spomenik i gde će on biti postavljen, i o tome će se naknadno odlučivati.

Savet je doneo odluku da od "Urbanizma" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture zatraži informaciju o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, kao i od kog materijala bi on trebalo da bude i koje veličine.

  • miki21

    31.10.2017 14:53
    Posla
    Srpsko -Srbijanska posla. Posmatrajući tadašnji etnički sastav i Novi Sad i Vojvodina su tom prilikom bili pre okupirani nego oslobođeni.
  • Marko

    31.10.2017 14:18
    Svaka cast
    To je trebalo odavno da se uradi, jer ako postoji neko ko zasluzuje da ima spomenik u Novom Sadu pored Svetozara Miletica, to je Kralj Petar prvi Karadjordjevic. Nazalost, mi slabo cenimo ljude koji su se zrtvovali za srpski narod, ali bolje ikad nego ikad.
  • Јова

    31.10.2017 12:06
    На трг поставите
    Најбоље би било да споменик буде између Милетића и катедрале, има мјеста на тргу још доста, можда и за 3 - 4 споменика српским јунацима.
    То је најмање што можемо учинити у знак захвалности Краљу Петру за данашњу слободу у којој уживамо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti