Energija iz smeća

Novi Sad bi uskoro mogao da koristi energiju dobijenu preradom otpada sa gradske deponije, kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Novi Sad bi uskoro mogao da koristi energiju dobijenu preradom otpada sa gradske deponije, kaže gradonačelnik Igor Pavličić. Prema njegovim rečima, radi se o sistemu koji već funkcioniše u Evropi, koji je ekološki, a u isto vreme i finansijski isplativ.

"Nama je cilj da ispratimo evropske trendove korišćenja razgradivih materija sa deponija u svrhu pravljenja energije, što je u isto vreme i dobro za očuvanje životne sredine, a i neuporedivo jeftinije", navodi gradonačelnik, koji  se nada da će napori da se koristi ekološka energija dati rezultate.

"Čistoća" je već uradila prvi korak ka ostvarivanju ovog cilja, otvaranjem postrojenja za sekundarnu separaciju otpada. Prema gradonačelnikovim rečima, trgovina sekundarnim sirovinama je unosan posao u koji treba ulagati.

"To se sve, maltene, prodaje unapred i izgradnjom ovakvih postrojenja vi rešavate više problema odjednom. U isto vreme se smanjuje količina smeća koja zauzima mesto na deponiji i povećava potencijal za eventualnu preradu", naglašava Igor Pavličić.

Na gradsku deponiju svakodnevno stigne i do 400 tona komunalnog otpada iz domaćinstava, od čega ima puno sirovina koje se mogu ponovo obrađivati, a one koje su neupotrebljive za reciklažu se mogu, uz odgovarajuću mehanizaciju, uspešno pretvoriti u energiju. (M.S.)

  • Ceca

    26.03.2011 17:53
    U članku se govori o prerađivanju otpada, a misli se na njegovo spaljivanje? Ukoliko se to ne bude radilo po propisima i ukoliko takve fabrike ne budu opremljene odgovarajućim filterima, postoji mogućnost da dođe do zagađivanja gradskog vazduha. Još uvek se ne govori o recikliranju smeća,ali kao što su konstatovali naši sugrađani, radujemo se da su odgovorni konačno shvatili da ćemo-ukoliko se ništa ne promeni, uskoro biti zatrpani smećem Ako se ne varam, mi smo jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja u kojoj se ne prečišćavaju čak ni otpadne vode. Da se u čistoći manje novca rasipa na dohotke zaposlenih, Novi Sad bi odavno imao instalacije ove vrste.
  • Sluzba za cetovanje

    15.02.2011 16:44
    kako mi se cini, u svim javnim preduzecima postoji sluzba ciji je jedini posao da ostavlja pozitivne komentare ovde jer niko normalan nece nista lepo za njih da napise jer su toliki lopovi kakve ovaj grad ne pamti od osnivanja (i grada i jkp-ova). a zaposlenih je vec verovatno toliko da ne znaju sta ce sa njima, a istina boli .
  • Nobel

    13.02.2011 15:51
    Opet ja
    Taman me ovi iz "marketinga" sa visokim koeficijentima ubedise da ste svi vi sto kriticki reagujete losi momci (i devojcice). Pomislio sam kako su oni drugi u pravu, jer fakat se smece moze koristiti i tako kako kazu. Kad ono, nema odgovora ni na osnovna dva pitanja.
    Za ocekivati je da ce u narednom periodu pronaci odgovor na ova pitanja i od srca im zelimo da to o cemu pricaju realizuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti