FOTO: Šta će biti sa starim trščarama?

I dalje nije poznato kakva će biti sudbina kuća od trske koje se nalaze na Rotkvariji, jer na današnjem okruglom stolu u dvorištu kuće u Kraljevića Marka gradski čelnici nisu doneli nikakvu jasnu strategiju.
I dalje nije poznato kakva će biti sudbina kuća od trske koje se nalaze na Rotkvariji, jer na današnjem okruglom stolu u dvorištu kuće u Kraljevića Marka gradski čelnici nisu doneli nikakvu jasnu strategiju.

Kako izgleda živeti u spomeniku kulture? Prva pomisao bila bi luksuzan život u sređenom zdanju, ali realnost sugrađana koji žive u starinskim trščarama je malo drugačija. Kako za 021 kaže vlasnik jedne od ovih kuća Gavra Moljac, grad mora brzo da reaguje, jer je život u ovim oronulim kućama postao nemoguć.

"Moja porodica, još od mog čukundede, ovde živi preko dvesta godina. Od silne zaštite mog doma kao spomenika kulture, kuće su pale. Mi živimo u potpuno neljudskim uslovima, a zamislite, još 2008. sam dobio rešenje da je moja kuća srušena i da ja tu ne smem da stanujem?", navodi ovaj Novosađanin.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da je zaštita ovih spomenika novosadske prošlosti prioritet, ali da se i dalje ne zna šta će sa  kućama od trske konkretno biti urađeno. "Prosto, ima previše institucija koje su nadležne oko ovog pitanja. Postoji volja da se ovo pitanje reši, možemo reći i da postoji saglasnost da se to treba zaštititi, ali se još uvek ništa nije uradilo kako bi se strategija sprovela u delo", kaže Jovanović.

Ni direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran nije znao da precizira sudbinu trščara, niti kada će konkretni potezi biti učinjeni. Prema njegovim rečima, projekat zaštite ovih starinskih kuća je spreman, ali njegova institucija nije ta koja treba da obezbedi novac i započne konzervaciju trščara.

"Datum kada će ovaj problem biti rešen ne mogu da preciziram, jer to nije u našoj nadležnosti. Projekat za zaštitu je odavno urađen i nalazi se u Zavodu,  ali sredstva i način imovinsko-pravnih rešavanja je na nivou nekih drugih institucija", kaže Ćeran.

Kako za 021 kaže poznati novosadski arhitekta Miroslav Krstonošić, ideja o pretvaranju ovog prostora u etno kuću predstavlja zamazivanje očiju, jer je u pitanju investicija koja je u potpunosti neisplativa i neatraktivna za turiste. "Šta to turisti ovde imaju da vide? Pa puna je Mađarska ovakvih kuća. Uložili bismo puno novca, a prave koristi nikad neće biti. Možda bi neko ovde snimio neki film, i to bi u principu bilo sve", kaže Krstonošić.

Prema njegovim rečima, bolje bi bilo da gradska vlast deluje konkretno i da ovaj prostor prilagodi nečemu drugom, a vlasnicima kuće omogući dostojanstven život u kući za koju neće brinuti da li će im se srušiti na glavu.

"Moj skromni predlog je da se ovo sve poravna, raspiše konkurs i učini nešto za socijalnu dobrobit ovog grada. Ukoliko bi se išlo na održavanje, takva strategija prosto neće dati ekonomski odgovor opravdanosti takve investicije. Ljudi ovde ne mogu da žive, a ovo ne može biti etno-park iz malog miliona razloga", smatra Krstonošić.

Tri trščare u Kraljevića Marka dobile su status spomenika kulture još 1989. godine, a na jednoj od ovih kuća se u februaru obrušio krov. Starih kuća ovog tipa preostalo je svega nekoliko u Novom Sadu i okolini Zrenjanina. (Miodrag Sovilj)

  • seljak

    01.06.2011 09:50
    @m.krstonosic,arh.
    -"Ala ga popravi ,svaka cast"(Maratonci...)
    Gdine Krstonosicu, bolje da ste tog dana setali kejom nego sto ste dali ovakvu izjavu.
  • MaloMorgen

    31.05.2011 12:01
    Nebuloza
    Na snazi je zakon koji propisuje da je STANAR (tj. vlasnik) objekta pod zastitom drzave obavezan da odrzava taj objekat, a drzava ima samo pravo i obavezu da diktira kako. Ona odredjuje detalje, principe, ogranicava i namece resenja, naravno po nahodjenju "strucnog lica" koje najcesce svoj posao obavlja oftlje. Najcesce su u pitanju objekti koji imaju vise vlasnika sto naravno umnozava problem oko bilo kakvog dogovaranja.

    Posto su pomenici kulture u pitanju, za popravke su potrebni restauratori, a ne zidari, tesari i ko vec, sto znaci "cena rada puta 5". Nema nadogradnje, modernizacije, "energetske efikasnosti" i slicnih stvari jer "mora da se ocuva sve kao je nekada bilo". Zasto bi se onda neki vlasnik trudio, kad od toga nema koristi ama bas niko?

    Naravno, kad su stvari tako nakaradno namestene, da drzava zastiti, a vlasnik financira, onda to ne moze ni da ispadne kako treba. Nikad i nije.

    Primera kao sto su trscare ima na stotine u Novom Sadu i niko nema nameru da se pomeri sa svojh pozicija: vlasnici sa svojim "nemam para" i drzava sa svojim "nije nam u zakonskoj obavezi", gde ni jedna strana ne laze, ali to ne menja stvar.

    Defakto, spomenici se tako ne stite i propadaju zbog budale koja je smislila zakon, i pogotovo zbog budala koje nisu donele neki bolji. A karavani prolaze, ruse se dimjnaci, trscare, palate... ako ne od strane gradjevinske mafije, onda same od sebe. Ali koga je briga, "posle mene, potop".

  • srdjan

    31.05.2011 10:49
    Ovo je ciničan post: Srušite ih i nazidajte zgrade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti