UO traži smenu urednika Mađar soa

Upravni odbor dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo) pokrenuo je inicijativu za smenu glavnog i odgovornog urednika Čabe Presburgera zbog, kako se navodi, "profesionalne nebrige, pristrasnog informisanja i tendencioznog pisanja o mađarskoj zajednici u Vojvodini".

Upravni odbor dnevnog lista "Mađar so" (Magyar Szo) pokrenuo je inicijativu za smenu glavnog i odgovornog urednika Čabe Presburgera zbog, kako se navodi, "profesionalne nebrige, pristrasnog informisanja i tendencioznog pisanja o mađarskoj zajednici u Vojvodini".

"Mađar so" u današnjem broju piše da se među navodnim profesionalnim greškama pominje da list nije dovoljno izveštavao o radu predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija i da se novinari lista nisu pojavili na više konferencija za novinare koje je organizovao Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

Upravni odbor je većinom glasova doneo odluku da svom osnivaču, Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, predloži smenu Presburgera i imenovanje novinarke Marte Varju za vd glavnog urednika. Predsednik Upravnog odbora Laslo Joža rekao je da su brojni problemi u radu glavnog i odgovornog urednika u proteklom periodu "uzrokovali stanje manjkavog poverenja u odnosima osnivača i glavnog urednika". Joža je najavio da će na sledećoj sednici Nacionalnog saveta Mađara, koja će biti održana 23. juna, u dnevni red biti uvršteno i razrešenje glavnog urednika.

Presburger je ocenio da pokrenuta procedura predstavlja "početak montiranog procesa". "'Mađar so' ne želi da postane partijski bilten. Verujemo da je suština manjinskog informisanja da u list unesemo događaje zajednice, izveštavamo i o aktivnostima političara, ali da u datom trenutku i kritikujemo", kazao je Presburger. On je ocenio da to pojedinci iz Nacionalnog saveta i SVM ne mogu da prihvate i da je zato i došlo i do zahteva za njegovo razrešenje.

NUNS i NDNV protiv smene

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da odluka Upravnog odbora "Mađar soa" da pokrene proceduru smene glavnog i odgovornog urednika ovog lista Čabe Presburgera - predstavlja flagrantan i neprikriven političko-partijski pritisak na medije i slobodu izražavanja.

NUNS i NDNV pozivaju redakciju "Mađar soa" da "pruži otpor bahatom ponašanju osnivača, čija je namera da od lista ponovo napravi bezlično partijsko glasilo, a tu nameru, što je najgore, i ne krije". U obrazloženju zahteva za smenu Presburgera Upravni odbor, između ostalog, ističe da je nezadovoljan uređivačkom politikom lista jer je u nedovoljnoj meri praćen rad Saveza vojvođanskih Mađara, stoji u saopštenju.

  • Lusi NS

    21.06.2011 21:42
    Anonimus:dobro Vam se čini,SVM već ima potpunu kontrolu firme "Magyar Szo"Kft,samo još poneko u redakciji lista pruža otpor i njih treba smiriti.
    SVM već godinama svoje članove postavlja na rukovodeća radna mesta,nije važna školska sprema,
    bitno je da ste član.U firmu se dovode članovi iz Subotice,kao da u Novom Sadu nema nezaposlenih.Da bi neko u firmi napredovao,jedini uslov je,da ste član SVM.
  • vegan

    21.06.2011 18:22
    Nezavisni samo kod kuce
    Neka mi neko iz drustva novinara objasni u kojem vojvodjanskom nezavisnom mediju praktikuju svoju nezavisnost, kao i kojim su se vojvodjanskim aferama bavili od 2000. godine, ne racunajuci pisanje protestnih pisama i pisama podrske.
  • Attila

    21.06.2011 17:18
    Sramota
    SVM se po načinu rada i obračuna sa partijskim neistomišljenicima nimalo ne razlikuje od Saveza komunista. Nije Mađar So partijski bilten, i ne može mađarska zajednica biti taoc te partije. Bravo Čaba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.