Brufen stiže u apoteke, ostalih lekova još nema

Sirup za decu "brufen" koji se koristi za snižavanje temperature trebalo bi da se pojavi u apotekama najkasnije za osam dana, dok se rešenje za nestašicu drugih deficitarnih lekova i dalje ne nazire.
Sirup za decu "brufen" koji se koristi za snižavanje temperature trebalo bi da se pojavi u apotekama najkasnije za osam dana, rečeno je za Blic u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, dok se rešenje za nestašicu drugih deficitarnih lekova i dalje ne nazire.

U apotekama već nekoliko meseci nema pojedinih medikamenata, a među njima su, pored "brufena", "madopar" i "lasiks", dok je problem sa nabavkom "lorazepama" rešen. Šefica odseka za kvalitet i razvoj Apotekarske ustanove "Novi Sad" Zlata Nađ kaže da je razlog nestašice činjenica da se još uvek čeka da odluka o maksimalnim cenama za lekove, koju je prošle nedelje donela Vlada Srbije, stupi na snagu.

"Mi ovih dana očekujemo da stupi na snagu odluka o najvišim cenama za lekove koji se izdaju na teret sredstava Fonda, tako da ćemo tek posle toga  videti da li će se situacija popraviti što se tiče nestašice. Za sada, u Apoteci Novi Sad ima svih onih lekova koji se nalaze trenutno na tržištu lekova u našoj državi, odnosno koje imaju veleprodaje koje snadbevaju našu ustanovu", navodi ona za 021.

Umesto prepisanih lekova koji nedostaju, pacijentima se nude terapijske zamene, pa se upućuju kod lekara da im se prepiše drugi lek sa sličnim dejstvom ukoliko traženog leka nema na rafovima. Kako je "brufen" trenutno jedan od najtraženijih, iz Apotekarske ustanove "Novi Sad" navode da se umesto njega mogu kupiti drugi lekovi na bazi paracetamola dok ovog sirupa ne bude bilo u prodaji.

"Konkretno, što se tiče brufen sirupa, na tržištu postoje preparati na bazi paracetamola, poput "eferalgana" ili drugih proizvođača, koji se takođe mogu koristiti za skidanje povišene telesne temperature kod dece", kaže Zlata Nađ za Novosadski informativni portal.

U Fondu za zdravstveno osiguranje kažu za 021 da nestašica lekova nije njihova krivica i da pacijenti objašnjenje moraju da traže od Apotekarskih ustanova i dobavljača. Farmaceuti, međutim, upozoravaju na to da je država kriva što se neki lekovi nisu ranije našli na tržištu i očekuju da se u narednom koraku kurs po kojem se računaju cene lekova uskladi s realnim, jer u suprotnom - nekih lekova neće biti. (Marina Ćurčić)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Nema sirupa''.

  • 23.08.2012 15:42
    @unučić
    Tvoja baba je podigla tolike unučiće bez brufena, a jedva čekam da vidimo tebe - sa detetom koje ima veoma visoku temperaturu, a paracetamol, koji mu daješ, ne deluje. Setićeš se ti brufena...
  • no name

    23.08.2012 13:02
    CCCC
    možda opet deficitarnih lekova bude ispod tezgi kao nekada
  • 22.08.2012 20:56
    Sramota!
    Bez obzira na eventualnu štetnost "Brufena", zar nije sramota što, u evropskoj zemlji, u 21. veku, naša deca ne mogu da ga imaju u svakoj apoteci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti