Seksualno obrazovanje - školski predmet sa kojeg se ne beži

Srednjoškolci u više škola u Vojvodini dobrovoljno pohađaju časove seksualnog vaspitanja, a prema rečima predavača, oni sa ovih časova ne beže, ne kasne na njih, niti se trude da prepisuju.
Srednjoškolci u više škola u Vojvodini dobrovoljno pohađaju časove seksualnog vaspitanja, a prema rečima predavača, oni sa ovih časova ne beže, ne kasne na njih, niti se trude da prepisuju.

Ukoliko jednogodišnji pilot-projekat, u kojem učestvuje 40 odeljenja uspe, priliku da u njemu učestvuju dobiće i đaci u celoj Srbiji. Đaci i predavači stvorili su krug poverenja, pa se o seksualnim odnosima, reproduktivnom zdravlju i trudnoći priča bez stida.

"Oni će biti naši predavači ali smo se dogovorili da imamo neki drugarski odnos, da ne persiramo pre svega i to je dodatno uticalo da se opustimo i da sa njima možemo da razgovaramo o svim stvarima", kaže učenica Anđelija Jančić iz novosadske gimnazije Isidora Sekulić.

Učenik Luka Kamenarović dodaje da se dečaci šale na tu temu i zapitkuju. "Dogovorili smo se profesorima da nema glupih pitanja nego da sve što nas zanima možemo da pitamo", kaže Luka. Na času, ipak, vladaju pravila, koja se poštuju bez izuzetka - nema mobilnih telefona ni diskriminacije. Svako govori u svoje ime i sluša druge.

Danilo Vidić kaže da je seksualno vaspitanje škakljiva tema i da otvorenost zavisi kako ko to gleda. "Nekoga je sramota, nekoga nije i ne bi trebalo da imaju tu sramota jer to sprečava da mi nešto pitamo", kaže Danilo.

O seksualnim odnosima, kažu srednjoškolci, informišu se preko interneta ili od prijatelja. Sada misle da je škola prava adresa za tačne odgovore, jer na internetu nije moguće proveriti tačnost svake informacije. Edukatori su zadovoljni koliko su deca zainteresovana na času. Do sada su najviše govorili o zdravlju.

"Mislim da imaju veliko znanje o HIV-u i Sidi jer su kampanje vrlo agresivne i treba da budu takve. Kontracepcija mislim da su tu 'tanji' i mislim da su 'tanji' kod polno prenosivih bolesti", objašnjava edukatorka Natalija Ivković, inače studentkinja medicine.

Edukator Karlo Bem koji studira psihologiju kaže da će u kasnijoj fazi učenja biti reči i o drugim važnim temama.

"Krenućemo sa više informacija o anatomiji polnih organa, o seksualnosti, o seksualno prenosivim infekcijama, o trudnoćama, o maloletničkim trudnoćama, što jeste akcenat celog ovog projekta", objašnjava Bem.

Oni koji ne žele na času, sve što ih zanima mogu da pitaju na sajtu ili da ubace pitanje u školsku kutiju. I to anonimno. Predavači obećavaju da će svi dobiti odgovor, prenosi RTS.

  • snob

    08.10.2013 08:56
    homo
    Dao bi pravo homoseksualcima da usvoje decu samo onu koju su homoseksualci napravili I ostavili , a heteroseksualci koju su napravili I ostavili dao bi pravo samo njima da usvajaju takvu decu.
  • 07.10.2013 15:41
    @Из уџбеника
    Колико видим, навели су теорије /а не аксиоме/ како је настала хомосексуална опредељеност и изнели легитиман стручни став да се хомосексуалност не лечи него констатује. Нема спора око тога да постоје људи који другачије мисле али каква корист од тога. Ако хомосексуалци не желе да се мењају чему огорченост на ову појаву у природи. Нашим гласним говорењем "не прихватам", "то је болест" итд, ништа, ама баш ништа неће постати другачије. Тако је то било пре више хиљада година и тако ће то остати. Негирањем и оспоравањем се не може укинути реалност.
  • из уџбеника

    07.10.2013 12:35
    @Andrija Šrek
    Колико су неспорни можемо расправљати, али овде нема довољно места за то. Можда да одемо у лов... У лову чак ни убиство не подлеже кривичном закону, тако да ћемо бити безбедни!

    Чуди ме што тебе нису звали као "стручног сарадника" у изради оваквог "уџбеника", да се чујеш мало даље од овог портала? Нема смисла да сво то знање, на све могуће теме, пропада.

    И чуди ме зашто ЈА, између осталих грађана покрајине, МОРАМ да плаћам за нешто овакво, што није одобрено од министарства просвете као званичан уџбеник?
    Јер "уџбеник" је , уз ПОМОЋ страних донација, финансирала покрајинска влада! Само се надам када оде ова влада отићи ће и овакви уџбеници!
    УСКОРО!

    Чуди ме и, кад се књига већ зове "Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу", какве уопште везе имају хомосексуалци са самом биолошком репродукцијом??? Да ли се ту нешто, у међувремену, променило па могу и биолошки да се репродукују, осим пропагандно???

    Наравно да деци треба обезбедити сексуално образовање, али из правих уџбеника и са правим предавачима. То су ипак наша деца. Морамо водити рачуна о њима. Та потреба заиста постоји, али то није разлог да дозволимо да је неко злоупотребљава на овај начин.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.