"Mekdonalds" mora da plati zbog diskriminacije malih Roma

Kompanija "Najsfuds restorani", koja upravlja restoranima "Mekdonalds", osuđena je da plati 100.000 dinara zbog diskriminacije Roma.
Kompanija "Najsfuds restorani" iz Beograda, koja upravlja restoranima "Mekdonalds" u Srbiji, osuđena je da plati 100.000 dinara zbog diskriminacije Roma.

Prekršajni sud u Novom Sadu proglasio je tu kompaniju krivom jer je obezbeđenje restorana "Mekdonalds" 10. jula 2012. godine zabranilo deci romske nacionalnosti da uđu u restoran u centru Novog Sada. Sud je presudio da je na taj način prekršen član 52, stav 2, Zakona o zabrani diskriminacije.

Kompanija "Najsfuds restorani" ima pravo žalbe na presudu. Prijavu je podnela Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kompanija se pred sudom branila navodeći da novosadski "Mekdonalds" stalno ima problema s grupom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta, koja su "potpuno zapuštena", koja prose, ulaze u restoran, traže novac, povremeno gostima prosipaju piće, guraju, udaraju i napadaju drugu decu. "Vrlo često pljuju druge, psuju, bez skidanja obuće koriste sprave pripremljenih dečjih igraonica. Brojni gosti se veoma često žale da neće više dolaziti u restoran, dok se ovaj problem ne reši", naveli su zastupnici "Mekdonaldsa".

Prema navodima zastupnika "Mekdonaldsa", stav da u restoran ne mogu da ulaze ljudi koji prose, remete elementarni red, higijenski su zapušteni i ne mogu da se kontrolišu, nema nikakve veze s njihovom nacionalnošću.

Novosađanka samo htela da nahrani decu

Novosađanka Maja Rogić (35) protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje "Mekdonaldsa" nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti. Ona je tada rekla da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (osam godina) i dve devojčice (sedam i pet godina) trčkali su ispred mene do 'Meka', gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao: 'Vi možete da uđete, oni ne'", rekla je Rogićeva.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran, jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu. "Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde smo i jeli", ispričala je Maja Rogić, koja je novinarima pokazala fiskalni račun od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija "Najsfuds restorani" je, potom, saopštila da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma. Ta kompanija je takođe bila saopštila da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.

"Ne želimo da se kompanija 'Mekdonalds' povezuje s bilo kakvim vidom diskriminacije, protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", pisalo je u saopštenju.

  • Nesa

    27.09.2023 16:11
    Cigani
    Odemo žena i ja u restoran kaže konobar. Vi možete da budete uslužni a "ova" ne može. Ta ova je moja žena inače romskog porekla. Ja pitam u čemu je problem kaže cigane ne služimo. Malo mi je falilo da ga odalamim onako u sred restorana, ali me zena zamolila da nepravim skandal.
    Sramota neviđena žena na svom mestu četvoro ispravne dece odgajila. Školovala i da se neko tako ponaša STRASNO
  • V

    26.03.2014 11:12
    V
    Vojvodjanerski McDonald Vojvodjanerima! Gut? Zo!
  • Marko

    24.03.2014 20:52
    Letos sam imao problema sa tim malim ciganima. Sedeo sam sa devojkom napolju i prisla su njih trojica i smarali da im damo prvo pare, pa hranu, sok i tako dalje. Na kraju posle 5 minuta dosadjivanja pljuno mi je u sladoled i po pomfritu koji je bio rasut po tacni. I recite ko ce onda to jesti! Treba stati tome na kraj ako mislimo da nesto nacinimo od ove zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti