Upisan u birački spisak, a nema državljanstvo

Idrisu Etemi lična karta je istekla pre 10 meseci i ne može da je produži, jer je ustanovljeno da nije srpski državljanin, iako on uredno dobija pozive za glasanje.
Idrisu Etemi lična karta je istekla pre 10 meseci i ne može da je produži, jer je ustanovljeno da nije srpski državljanin, iako on uredno dobija pozive za glasanje.

Iako je upisan u birački spisak i ima pravo na besplatne akcije, Idris je bez ikakvih primanja i prava na socijalnu pomoć. Živi u trošnoj kući sa nedovoljno mentalno razvijenim sinom pokojne vanbračne supruge.

Idris je rođen u Tetovu, ali ga je kada je imao samo šest meseci otac doveo u Beograd. Odrastao je u sirotištu, završio osnovnu i srednju školu, završio vojsku. Prvu ličnu kartu izvadio je 1984. u beogradskoj opštini Savski venac. Poslednju ličnu kartu izvadio je 2004. u opštini Voždovac i tada mu, kako tvrdi, nije traženo uverenje o državljanstvu.

Potom su se Idris, njegova pokojna supruga i njen sin Ilija preselili u petrovaradinsko naselje Dunavac. Bez problema je promenio mesto prebivališta, ali ličnu kartu već mesecima ne može da produži.

"U novosadskom MUP-u mi je rečeno da nemam uverenje o državljanstvu i nije mi bilo jasno kako mi je uopšte izdata lična karta. Upućivali su me na Beograd pa sam nekoliko puta pisao republičkom MUP-u, ali nikada nisam dobio odgovor", kaže Etemi.

Kako nema državljanstvo, Idris ne može da ostvari građanska prava, niti da postane zakonski staratelj posinka Ilije, koga je Centar za socijalni rad hteo da smesti u dom. Jedini obrok koji imaju je ručak iz Narodne kuhinje, koju posinak dobija na osnovu bolesti.

"Taj jedini obrok podelimo. Najgore nam je vikendom kada nema ručka iz kuhinje. U Beogradu sam bio prijavljen na biro, ali ovako niko neće ni da me zaposli. Bliže se praznici, računi stižu, ne znam kako ćemo preživeti", priča on.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je Etemi pre 10 godina predočeno da se, ukoliko želi da reguliše državljanski status u Srbiji, obrati Policijskoj stanici Voždovac. Tom prilikom bi trebalo da zahtev za sticanje državljanstva preda sa kompletnom dokumentacijom.

  • dana

    24.12.2014 07:40
    gde je tu centar za socijalni rad?
    Upućuju ga u Bg i PU Voždovac,a čovek izjavljuje da je doselivši u petrovaradinsko naselje Dunavac, bez problema promenio mesto prebivališta u lk.
    Koliko novaca treba da bi došao do Bg i silne takse platio...tuga.
  • @R021

    24.12.2014 07:14
    novogodišnji humanitarci
    mogao bi R021 na frku da organizuje akciju prikupljanja pomoći ovom čoveku i njegovom posinku, ali još nekome ukoliko je potrebno.
    javite na sajtu i FB-u šta treba i gde doneti i da vidite odziva...

    konzervirana hrana, odeća, obuća, igračke, samo javite kad i gde...

    ipak su praznici. i da nisu ljudi uglavnom pomognu ukoliko mogu...

    neko iz mase ko može i drugima malo da pomogne
  • 23.12.2014 21:14
    Mile Laktaši, Dokići teniseri i slični su dobili ekspresno državljanstva kao i dobar deo poslanika, a ovaj čovek gladuje zbog birokratije u SVOJOJ zemlji ! Ma, marš !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti