Sočna pita sa spanaćem i sirom: Možete da je napravite za večeru, a da vam ostane i za doručak

Pita sa sirom i spanaćem je odličan predlog za večeru, a ako je napravite dovoljno, može ostati i za doručak.
Sočna pita sa spanaćem i sirom: Možete da je napravite za večeru, a da vam ostane i za doručak
Foto: Screenshot (YouTube/Jecine kulinarije)
Možete je jesti toplu za večeru, a ostatak sačuvati za naredno jutro i tako obezbediti dva obroka, uz dodatak nekih namirnica koje volite.
Sastojci:
250g kora za pitu
300g svežeg spanaća
200g feta sira (ili drugog sira po izboru)
4 jaja
150ml pavlake za kuvanje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Mleveni muskatni oraščić (opciono)
 
Uputstvo:
 
Priprema spanaća: Operati i ocediti svež spanać. U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, propržiti spanać u malo maslinovog ulja dok ne omekša. Ocediti višak tečnosti i ostaviti da se ohladi.
 
Priprema luka i belog luka: Sitno iseckati crni i beli luk. Propržiti ih na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
 
Priprema fila: U velikoj činiji, razbiti jaja i umutiti ih. Dodati pavlaku za kuvanje i dobro promešati. Dodati proprženi crni i beli luk, oceđeni spanać i izmrvljeni feta sir. Po ukusu dodati so, biber i mleveni muskatni oraščić. Sve dobro promešajte.
 
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Uzmite okrugli pleh za pitu (prečnika oko 25-30 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
 
Stavite prvu koru na dno pleha, a zatim je premažite sa malo maslinovog ulja. Dodajte još jedan sloj kore i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore.
 
Sipajte pripremljeni fil u pleh preko kora. Poravnajte površinu.
 
Pečenje: Stavi pitu u prethodno ugrejanu rernu i pecite je oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
 
Posluživanje: Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Servirajte je dok je još topla.
 
Prijatno!
  • Sremac

    20.10.2023 13:29
    Njam...
    Spanakopita...može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti