Kako da napravite ukusan tiramisu: Korak po korak
Tiramisu je ukusna poslastica koja prija mnogima.
Foto: Pixabay
Uglavnom je jedemo u poslastičarnicama ili restoranima, ali uz malo truda možemo i sami da je napravimo.
Evo uputstva kako da, korak po korak, sami pripremite ovaj kolač.
Sastojci
Za kafu:
300 ml jake, crne kafe (hladne)
2 kašike amareta ili ruma (opciono)
Za kremu:
4 žumanca
100g šećera u prahu
500g mascarpone sira
250ml slatke pavlake
Dodatno:
200-300g savoiardi piškota (dame fingers)
Kakao prah za posipanje
Uputstvo
Priprema kafe
Skuvajte jaku kafu, ostavite da se ohladi, a zatim pomešajte sa amaretom ili rumom ako koristite.
Priprema kreme
U većoj posudi, mikserom mutite žumaca sa šećerom u prahu dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte mascarpone sir u smesu sa žumancima i šećerom i nastavite da mutite dok se sve lepo ne sjedini.
U drugoj posudi, umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
Polako umešajte umućenu slatku pavlaku u smesu sa mascarpone sirom, koristeći spatulu. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Slaganje Tiramisua
Brzo umočite piškote u hladnu kafu, pazite da ne natopite previše da se ne raspadnu.
Složite jedan red piškota na dno posude za serviranje (veličine oko 20x30cm). Preko piškota rasporedite polovinu kreme i poravnajte. Na kremu posložite još jedan red umočenih piškota. Prekrijte preostalom kremom i poravnajte.
Završni dodir
Posipajte obilato kakao prahom koristeći cediljku za veći efekat.
Ostavite Tiramisu u frižideru najmanje četiri sata, idealno preko noći, da se sve arome spoje i krema stegne.
Serviranje
Izvadite Tiramisu iz frižidera i poslužite hladno. Pre serviranja možete dodati još malo sveže posipanog kakao praha za lepši izgled.
Savet
Ako želite da izbegnete sirova žumanca, možete ih pasterizovati na pari pre mešanja sa šećerom ili koristiti pasterizovana jaja.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Recept: "Cookie" kao iz američkih filmova
05.12.2025.•
1
Napolju je sve hladnije, a "američki keksići", takozvani "cookies", podsećaju nas na one scene iz filma kada se tek izvade iz rerne, pa se jedu uz mleko.
VIDEO: Brzi krem od čokolade i banane
03.12.2025.•
0
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
VIDEO Jednostavno i brzo: Integralna pasta sa povrćem
03.12.2025.•
0
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
VIDEO: Vanila kafa sa bademovim mlekom i cimetom
03.12.2025.•
0
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
VIDEO Predlog za ručak: Rižoto sa karfiolom i pečurkama
02.12.2025.•
1
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
VIDEO Greje i telo i dušu: Egzotična kafa sa kokosovim mlekom i začinima
02.12.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za kremastu, toplu, blago slatku i mirisnu kafu sa kokosovim mlekom i začinima.
Nekad je jednostavno i najbolje: Krompir pečen sa orasima i lukom
01.12.2025.•
0
Ovaj krompir spaja blagu slatkoću pečene ljuske, nežnost sredine i hrskavost oraha - savršena kombinacija tekstura i ukusa kao prilog ili lagani glavni obrok.
Slatko na brzaka: Mafini od integralnog brašna sa voćem
01.12.2025.•
0
Mafini su uvek dobar izbor kad želite nešto brzo, slatko, a ne previše teško - pogotovo kad koristite integralno brašno i voće.
Lagani kolač sa voćem i jogurtom
30.11.2025.•
0
Ovaj kolač je savršeno voćna poslastica - ne previše sladak, sočan i lagan, idealan uz čaj ili kafu.
VIDEO: Kremasta zapečena pasta sa karfiolom i sirom
30.11.2025.•
0
Ovaj recept kombinuje nežnu slatkoću karfiola sa topljenim sirom, stvarajući savršeno jelo pogodno kad poželite nešto toplo i kremasto.
VIDEO Recept za domaći kebab sa TikToka: Jeste li već probali da ga napravite?
28.11.2025.•
2
Ovih dana na brojnim društvenim mrežama, prvenstveno na TikToku, video pravljenja "domaćeg" kebaba postao je viralan - evo recepta kako da ga i vi napravite.
VIDEO: Mnogima omiljeni - žuti kolač sa višnjama
27.11.2025.•
0
Ako volite jednostavne, domaće kolače koji mirišu na detinjstvo, ovaj žuti kolač sa višnjama je pravi izbor.
VIDEO Zanimljivo i za oko i za nepce: Rižoto sa cveklom i sirom
27.11.2025.•
0
Rižoto sa cveklom i sirom je jelo koje spaja nežnu kremastu teksturu sa bogatom, zemljanom aromom cvekle.
Predlog za doručak: Gibanica od gužvanih kora
26.11.2025.•
0
Gibanica je jedno od najpoznatijih domaćih jela u Srbiji i regionu.
VIDEO: Pečeni krompir punjen pečurkama i sirom
26.11.2025.•
0
Zapečeni krompir punjen pečurkama i sirom savršen je spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa.
VIDEO: Čokoladni kolač bez brašna
25.11.2025.•
0
Intenzivan, bogat i neverovatno čokoladan - bez ijednog grama brašna.
VIDEO: Grčka musaka sa krompirom, tikvicama i sirom
24.11.2025.•
1
Ova musaka je laganija, osvežavajuća verzija tradicionalnog jela - idealna kada vam treba nešto blaže, ali i dalje sito.
VIDEO: "Lenji" čokoladni kolač
24.11.2025.•
0
Ovaj viralni kolač spoj je jednostavnosti i impresivnog izgleda.
VIDEO: Kolač od tri sastojka - bez pečenja
23.11.2025.•
0
Jedan od najpopularnijih kolača na Tiktoku ima samo tri sastojka.
VIDEO Jednostavno i kremasto, rerna odradi skoro sav posao: Pečena feta pasta sa čeri paradajzom
23.11.2025.•
3
Pečena feta pasta je je osvojilo svet svojom jednostavnošću i bogatim ukusom.
VIDEO Omiljeni napitak na malo drugačiji način: Hladna late kafa sa ukusom medenih keksića
23.11.2025.•
0
Uživajte u hladnoj late varijanti koja spaja bogatu espreso aromu s toplim ukusom medenih keksića.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar