Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta

Zlatno mleko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodeti.
Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta
Foto: Pixabay
Ovo mleko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.
 
Kako se pravi zlatno mleko?
 
Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu začine. Sve izmešati, sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i krčkati smesu još desetak minuta. Kada osetite miris začina, piće je spremno.
Najbolje je prvo procediti u šolju i sačekati da se malo ohladi. Zlatno mleko se može čuvati u frižideru do pet dana.
 
Tačni sastojci i mere:
 
125 ml mleka, kašika kurkume, pola kašičice đumbira u prahu, pola kašičice cimeta, malo bibera i kašičica meda.
Zašto je zlatno mleko dobro?
 
Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekat. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:
 
1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima
 
Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. Oni takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovan stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
 
2. Poboljšava raspoloženje
 
Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama, može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti.
 
3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
 
U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to su zaslužni i kurkuma, i cimet, koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.
 
4. Dobro je za varenje
 
Đumbir utiče na varenje stimulišući ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na varenje.
 
5. Smanjuje visok krvni pritisak
 
Zbog cimeta i đumbira zlatno mleko može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.
 
6. Poboljšava zdravlje kostiju
 
Mleko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.
Da li zlatno mleko ima neželjene efekte?
 
Ako se uzima u prevelikim količinama, zlatno mleko može izazvati probleme sa crevima, bolove u stomaku ili grčeve. Ovo se dešava zbog konzumiranja previše kurkume, posebno kurkumina. Međutim, ako se popije jedna šolja mleka dnevno, ne bi trebalo da dođe do problema.
  • Anka

    27.12.2023 10:03
    Nije mi jasno
    Samo 125ml mleka i ova količina začina, pa još "...sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i krčkati smesu još desetak minuta..." koliko mleka ostane?!
    I kad se još sve to procedi, verovatno ga bude samo na dnu posude!

    Ili je greška u receptu, ili u tekstu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti