Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.
Foto: Pixabay
Plave zone su mesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Betner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Tačnije, svaki dan jedu minestrone supu sa parčetom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih materija - od vlakana, minerala, vitamina do fitohemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da ima bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna (griza) po imenu fregula koja je veoma popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone supu:
- 800 g naseckanog paradajza,
- 150 g sitne testenine,
- 120 g naseckanog morača,
- 100 g suvog šarenog pasulja,
- 100 g suvog boba,
- 70 g suvih leblebija,
- 60 g narendanog pekorino sira,
- 3 krompira,
- 2 stabljike celera,
- 2 šargarepe,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 crni luk,
- maslinovo ulje,
- so i biber po želji,
- sveži bosiljak,
- sveži peršun
Priprema:
1. Potopite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno od pet do osam minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dnistajte sve zajedno još oko pola minuta.
4. Dodajte naseckani paradajz, krompir, morač, peršun i bosiljak.
5. Ubacite bob, pasulj i leblebije.
6. Sve sastojke prelijte vodom - dodajte 1,5 do dve litre vode. Svi sastojci bi trebalo da budu pod vodom.
7. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko sat i po, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije skroz ne skuvaju.
8. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
9. Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
10. Začinite solju i biberom po želji.
11. Poslužite supu s jednom kašičicom maslinovog ulja i malo rendano pekorino sira.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Brzi krem od čokolade i banane
03.12.2025.•
0
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
VIDEO Jednostavno i brzo: Integralna pasta sa povrćem
03.12.2025.•
0
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
VIDEO: Vanila kafa sa bademovim mlekom i cimetom
03.12.2025.•
0
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
VIDEO Predlog za ručak: Rižoto sa karfiolom i pečurkama
02.12.2025.•
1
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
VIDEO Greje i telo i dušu: Egzotična kafa sa kokosovim mlekom i začinima
02.12.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za kremastu, toplu, blago slatku i mirisnu kafu sa kokosovim mlekom i začinima.
Nekad je jednostavno i najbolje: Krompir pečen sa orasima i lukom
01.12.2025.•
0
Ovaj krompir spaja blagu slatkoću pečene ljuske, nežnost sredine i hrskavost oraha - savršena kombinacija tekstura i ukusa kao prilog ili lagani glavni obrok.
Slatko na brzaka: Mafini od integralnog brašna sa voćem
01.12.2025.•
0
Mafini su uvek dobar izbor kad želite nešto brzo, slatko, a ne previše teško - pogotovo kad koristite integralno brašno i voće.
Lagani kolač sa voćem i jogurtom
30.11.2025.•
0
Ovaj kolač je savršeno voćna poslastica - ne previše sladak, sočan i lagan, idealan uz čaj ili kafu.
VIDEO: Kremasta zapečena pasta sa karfiolom i sirom
30.11.2025.•
0
Ovaj recept kombinuje nežnu slatkoću karfiola sa topljenim sirom, stvarajući savršeno jelo pogodno kad poželite nešto toplo i kremasto.
VIDEO Recept za domaći kebab sa TikToka: Jeste li već probali da ga napravite?
28.11.2025.•
2
Ovih dana na brojnim društvenim mrežama, prvenstveno na TikToku, video pravljenja "domaćeg" kebaba postao je viralan - evo recepta kako da ga i vi napravite.
VIDEO: Mnogima omiljeni - žuti kolač sa višnjama
27.11.2025.•
0
Ako volite jednostavne, domaće kolače koji mirišu na detinjstvo, ovaj žuti kolač sa višnjama je pravi izbor.
VIDEO Zanimljivo i za oko i za nepce: Rižoto sa cveklom i sirom
27.11.2025.•
0
Rižoto sa cveklom i sirom je jelo koje spaja nežnu kremastu teksturu sa bogatom, zemljanom aromom cvekle.
Predlog za doručak: Gibanica od gužvanih kora
26.11.2025.•
0
Gibanica je jedno od najpoznatijih domaćih jela u Srbiji i regionu.
VIDEO: Pečeni krompir punjen pečurkama i sirom
26.11.2025.•
0
Zapečeni krompir punjen pečurkama i sirom savršen je spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa.
VIDEO: Čokoladni kolač bez brašna
25.11.2025.•
0
Intenzivan, bogat i neverovatno čokoladan - bez ijednog grama brašna.
VIDEO: Grčka musaka sa krompirom, tikvicama i sirom
24.11.2025.•
1
Ova musaka je laganija, osvežavajuća verzija tradicionalnog jela - idealna kada vam treba nešto blaže, ali i dalje sito.
VIDEO: "Lenji" čokoladni kolač
24.11.2025.•
0
Ovaj viralni kolač spoj je jednostavnosti i impresivnog izgleda.
VIDEO: Kolač od tri sastojka - bez pečenja
23.11.2025.•
0
Jedan od najpopularnijih kolača na Tiktoku ima samo tri sastojka.
VIDEO Jednostavno i kremasto, rerna odradi skoro sav posao: Pečena feta pasta sa čeri paradajzom
23.11.2025.•
3
Pečena feta pasta je je osvojilo svet svojom jednostavnošću i bogatim ukusom.
VIDEO Omiljeni napitak na malo drugačiji način: Hladna late kafa sa ukusom medenih keksića
23.11.2025.•
0
Uživajte u hladnoj late varijanti koja spaja bogatu espreso aromu s toplim ukusom medenih keksića.
Brzinski recept: Pasta sa piletinom i španaćem
21.11.2025.•
0
Nešto se pojesti mora, a ako nemate ideja, tu smo mi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar