
Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.

Foto: Pixabay
Plave zone su mesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Betner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Tačnije, svaki dan jedu minestrone supu sa parčetom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih materija - od vlakana, minerala, vitamina do fitohemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da ima bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna (griza) po imenu fregula koja je veoma popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone supu:
- 800 g naseckanog paradajza,
- 150 g sitne testenine,
- 120 g naseckanog morača,
- 100 g suvog šarenog pasulja,
- 100 g suvog boba,
- 70 g suvih leblebija,
- 60 g narendanog pekorino sira,
- 3 krompira,
- 2 stabljike celera,
- 2 šargarepe,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 crni luk,
- maslinovo ulje,
- so i biber po želji,
- sveži bosiljak,
- sveži peršun
Priprema:
1. Potopite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno od pet do osam minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dnistajte sve zajedno još oko pola minuta.
4. Dodajte naseckani paradajz, krompir, morač, peršun i bosiljak.
5. Ubacite bob, pasulj i leblebije.
6. Sve sastojke prelijte vodom - dodajte 1,5 do dve litre vode. Svi sastojci bi trebalo da budu pod vodom.
7. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko sat i po, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije skroz ne skuvaju.
8. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
9. Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
10. Začinite solju i biberom po želji.
11. Poslužite supu s jednom kašičicom maslinovog ulja i malo rendano pekorino sira.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Predlog za fin ručak: Lazanje sa piletinom
10.09.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočne, kremaste lazanje sa piletinom, povrćem i blagim ukusom pavlake i sira.
Recept za letnje dane: Lagana testenina sa tikvicama i limunom
08.09.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za laganu, osvežavajuću testeninu sa citrusnim notama, koja je odlična za letnje dane ili kada želite nešto jednostavno, a ukusno.
Brzo osveženje: Krem od banana i kakaa
07.09.2025.•
0
I dalje traje leto i vrućine su još tu, pa lagani, osvežavajući krem je dobrodošao. Danas vam donosimo recept za krem od banana i kakaa.
Ukus Bliskog istoka: Počnite dan uz kafu sa kardamomom
07.09.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za jednu od najpoznatijih i najmirisnijih kafa sa Bliskog istoka - Arapska kafa sa kardamomom (često se zove qahwa ili gahwa).
Recept dana: Piletina u pavlaci sa šampinjonima
06.09.2025.•
0
Ako razmišljate o tome šta da pripremite danas za ručak, imamo jedan predlog za vas.
Izdašan ručak u jednoj šerpi: Grašak sa piletinom i šampinjonima
04.09.2025.•
0
Da bi ručak bio savršen, nema potrebe za komplikovanim i egzotičnim receptima, sve može da stane u jednu šerpu.
Ako ujutru nemate vremena, ali imate apetit: Brzinska tortilja sa sirom i povrćem
04.09.2025.•
0
Ukoliko ujutru nemate vremena za spremanje zahtevnijih doručaka, ovo je recept za vas. Za samo 10 do 15 minuta dobićete obrok koji će vas držati sitim do sledećeg obroka.
Lagano, ali ste siti: Rižoto sa povrćem
03.09.2025.•
2
Ukoliko razmišljate o ručku koji će biti lagan, ali posle kog ćete se osećate sito, donosimo vam jedan predlog.
Pire krompir na malo drugačiji način: Kuvar tvrdi da će ovako spremljen biti najukusniji
31.08.2025.•
5
Britanski kuvar Tom Bejtman tvrdi da smo sve vreme pire krompir spremali pogrešno, a podelio je i svoj način koji umesto kuvanja podrazumeva pečenje neoguljenog krompira u rerni.
Lagano osveženje koje se brzo sprema: Krem od banana sa jogurtom i limunom
31.08.2025.•
1
Ovo je lagan i zdrav desert - banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću, jogurt osvežava, a limun pravi lep balans da ne bude pretežak.
Posna musaka od tikvica i krompira: Ukusno jelo za svaki dan
29.08.2025.•
0
Ako tražite ideju za brz i ukusan obrok koji je ujedno i posan ili vegetarijanski, musaka od tikvica i krompira je pravi izbor.
Namaz koji je Tito obožavao: Ajvar na malo drugačiji način
27.08.2025.•
6
Priprema ovog ajvara je više od samog kuvanja, to je putovanje u prošlost i ukus jednog vremena.
Pita sa jabukama - klasik koji uvek miriše na dom
24.08.2025.•
0
Miris pečenih jabuka i cimeta vraća nas u detinjstvo i okuplja porodicu oko trpeze.
Čoko-malina kocke bez pečenja: Priprema od samo 15 minuta
23.08.2025.•
0
Svilenkast čokoladni fil na hrskavoj podlozi od keksa, osvežen sočnim malinama - recept bez pečenja, idealan kad želiš "wow" efekat uz minimum truda.
Kako da napravite mileram tortu sa malinama
19.08.2025.•
0
Ukoliko tražite nešto čime biste se zasladili, a da nije "preteško", imamo nešto za vas.
VIDEO: Jedan od trenutno najpopularnijih recepata na Tiktoku - "Egg Flight"
17.08.2025.•
0
Ukoliko volite da se igrate sa hranom, budete kreativni, isprobate nešto novo, a uz to imate i malkice strpljenja, vremena i volje, donosimo vam jedan recept koji vredi probati.
Letnji zalogaj: Pasta sa tikvicama, limunom i bademima
13.08.2025.•
3
Tokom toplih letnjih dana, verujemo da nemate želju da stojite kraj rerne ili šporeta dugo, pa vam donosimo rešenje u vidu laganog, letnjeg recepta.
Idealno za vreo letnji dan: Pirinač sa povrćem i piletinom uz salatu od krastavaca i jogurta
12.08.2025.•
0
Pošto su temperature poprilično visoke i nikome se ne stoji previše kraj šporeta, a opet treba pojesti nešto sito, ukusno i zdravo, danas vam donosimo recept za jedno lagano jelo.
Letnja sladoled torta sa voćem (bez pečenja)
10.08.2025.•
0
Nedeljni ručak ne bi bio potpun bez deserta, a u ove vreme dane dobro dođe nešto lagano, relativno zdravo i da ne zahteva dodatno stajanje kraj šporeta odnosno rerne.
Kako da napravite umak od sardina - pročitajte recept
07.08.2025.•
2
Umak od sardina se pravi jednostavno i može da se koristi kao premaz ili dodatak jelima.
Kremasti limun desert sa keksom - bez pečenja
03.08.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za lagani letnji kremasti desert koji je osvežavajuć, jednostavan i cenovno pristupačan.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar