
Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.

Foto: Pixabay
Plave zone su mesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Betner intervjuisao je brojne porodice na Sardiniji koje su doživele 100 godina, a koje tvrde da je za njihovu dugovečnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Tačnije, svaki dan jedu minestrone supu sa parčetom hleba od kiselog testa i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta italijanska supa koja se pravi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih materija - od vlakana, minerala, vitamina do fitohemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni, ali svaki tanjir mora da ima bar neku mahunarku i sitnu testeninu od semolina brašna (griza) po imenu fregula koja je veoma popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone supu:
- 800 g naseckanog paradajza,
- 150 g sitne testenine,
- 120 g naseckanog morača,
- 100 g suvog šarenog pasulja,
- 100 g suvog boba,
- 70 g suvih leblebija,
- 60 g narendanog pekorino sira,
- 3 krompira,
- 2 stabljike celera,
- 2 šargarepe,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 crni luk,
- maslinovo ulje,
- so i biber po želji,
- sveži bosiljak,
- sveži peršun
Priprema:
1. Potopite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
2. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i celer. Dinstajte sve zajedno od pet do osam minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dnistajte sve zajedno još oko pola minuta.
4. Dodajte naseckani paradajz, krompir, morač, peršun i bosiljak.
5. Ubacite bob, pasulj i leblebije.
6. Sve sastojke prelijte vodom - dodajte 1,5 do dve litre vode. Svi sastojci bi trebalo da budu pod vodom.
7. Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko sat i po, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije skroz ne skuvaju.
8. Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
9. Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
10. Začinite solju i biberom po želji.
11. Poslužite supu s jednom kašičicom maslinovog ulja i malo rendano pekorino sira.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Smoki i jogurt: Jeste li probali?
13.10.2025.•
0
Postoje kombinacije koje mnogima nisu pale na pamet, a jednostavno su dobre. Jedna od njih je kombinacija flipsa i jogurta.
Predlog za ručak: Kremasti rižoto sa piletinom
13.10.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za jednostavan i kremast rižoto sa piletinom - nije previše skup, a ukusan je i praktičan.
Kafa sa rumom: Malo drugačiji početak dana
13.10.2025.•
3
Danas vam donosimo recept za kafu sa rumom kao predlog da na zanimljiv način počnete dan.
Krem supa od pečene bundeve i šargarepe
11.10.2025.•
1
Kad napolju zahladni, nema boljeg načina da se ugrejete nego uz tanjir kremaste supe od pečene bundeve i šargarepe.
Sočni kolač sa kruškama i bademima: Jesenja elegancija
10.10.2025.•
0
Idealno je vreme da kruške pretočimo u jednostavan, ali elegantan kolač.
Pečene knedle sa kiselim kupusom i dimljenom slaninom
08.10.2025.•
6
Neobičan spoj kiselog kupusa, knedli i dimljene slanine - jelo koje donosi duh zime u potpuno novom obliku.
Miris jeseni iz rerne: Pita sa bundevom i cimetom
07.10.2025.•
3
Kako dani postaju kraći, a vazduh svežiji, bundeva ponovo preuzima glavnu ulogu u kuhinji.
Predlog za ručak: Ćuftice sa pirinčem u paradajz sosu
07.10.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaće ćuftice sa pirinčem u bogatom paradajz sosu - klasično jelo koje se lako sprema, ne zahteva skupe sastojke, a pritom će vas zasititi.
Za "jak" početak dana: Prženice sa sirom i jogurtom
06.10.2025.•
0
Nekad nije loše početi dan sa starim dobrim prženicama, kvašenicama, močama...
Ako ste još raspoloženi za hladan napitak: Oblak kafa
05.10.2025.•
0
Kafa koja je trenutno popularna na mrežama je takozvana Oblak kafa.
Šakšuka - jaja na malo drugačiji način
02.10.2025.•
4
Šakšuka je bliskoistočno-severnoafričko jelo koje se sastoji od jaja poširanih u sosu od paradajza, paprike i začina.
Palenta sa sirom i kiselom pavlakom: Gurmanski doručak koji nije previše skup
01.10.2025.•
0
Palenta je pristupačna i ume da zasiti, a uz malo dodataka postaje pravi gurmanski doručak.
Aromatična kafa sa mandarinom i medom
01.10.2025.•
0
I danas vam donosimo recept za malo drugačiju kafu, pa ako volite ovaj napitak i volite da eksperimentišete - ovo je piće za vas.
Da dan počne ukusno: Orijentalna med-kafa sa začinima
30.09.2025.•
1
I danas za vas imamo recept za malo drugačiju kafu.
Za egzotičan početak dana: Kokos latte
29.09.2025.•
0
Sigurno imate jednu vrste kafe kojoj ste verni i koju preferirate kada ujutru otvorite oči.
Predlog za doručak ili ručak: Pečena jaja u avokadu sa sirom i začinskim uljem
28.09.2025.•
1
Važno je kako startujete dan, a lepo je ako je taj start ukusan i hranjiv.
Fin način da započnete dan: Kardamom moka sa medom
28.09.2025.•
0
I danas vam donosimo malo drugačiji recept za kafu, da probate nešto novo i ukusno.
Napitak protiv stresa koji "trenduje" na društvenim mrežama: Ovo je recept za "kortizol koktel"
26.09.2025.•
0
Prema najnovijem izveštaju Censis-Eudaimon-a, čak 31,8 odsto ljudi navodi da se oseća iscrpljeno i pred sagorevanjem zbog svakodnevnog radnog pritiska.
VIDEO Malo drugačiji doručak: Turska jaja u jogurtu
25.09.2025.•
5
Danas vam donosimo jedan malo neobičniji recept za doručak sa jajima - turska jaja u jogurtu (Çılbır).
Recept Taška Načića za carsku paštetu
23.09.2025.•
1
S vremena na vreme društvenim mrežama počne da se deli recept Taška Načića za carsku paštetu.
VIDEO: Ovo je recept za kolač nazvan po Robertu Redfordu
21.09.2025.•
0
Znate li da postoji kolač posvećen Robertu Redfordu, legendarnom glumcu koji nas je napustio 16. septembra?
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar