
Ideja za ručak: Kako napraviti tradicionalnu karbonara pastu kao u Italiji?
Karbonara je italijansko jelo toliko značajno da se svakog 6. aprila u ovoj zemlji slavi Nacionalni dan karbonare.

Foto: Pixabay
Karbonara kakvu danas poznajemo priprema se jednostavnim mešanjem špageta sa guancijaleom (sušenim svinjskim obrazom), žumancima i pekorino romano sirom, piše Taste Atlas, a prenosi Index.hr.
Iako se karbonara sada smatra tipičnim rimskim jelom, njeno poreklo je prilično nejasno i često osporavano.
Naziv je nastao od reči za drvoseče i ugljare koji su živeli na Apeninima severoistočno od Rima i koji su navodno pripremali testeninu na vatri sa drvenim ugljem i prelivali je jajima i sirom.
Druga popularna teorija tvrdi da je karbonara "izmišljena" nakon oslobođenja Rima 1944. godine, kada je hrana bila toliko oskudna da su savezničke trupe delile slaninu i jaja u prahu, koje bi meštani potom mešali sa vodom da bi napravili sos za testeninu.
Kako pripremiti originalnu karbonaru
Karbonara sos se tradicionalno priprema samo od žumanca, pecorino romano sira, crnog bibera i gvancijalea (sušenog svinjskog obraza), a ovo poslednje je sastavni deo recepta.
Pančeta ili slanina se često predlažu kao zamene u nedostatku guancijala, a Parmigiano-Reggiano se preporučuje kao zamena za Pecorino Romano.
Međutim, mnogi tvrde da će svaka zamena rezultirati sosom koji je inferioran u odnosu na original. Isto tako, pravi ljubitelji karbonare nedavni trend dodavanja kreme u špagete alla carbonara smatraju kulinarskim svetogrđem.
Tajna pravljenja bogatog i svilenkastog sosa za ovu testeninu je u savršenom vremenu i tehnici – ključno je raditi brzo, jer će sos na bazi jaja biti kuvan samo od vrućine vrućih špageta ako se doda odmah nakon kuvanja.
Recept za tradicionalnu karbonaru
Za četiri porcije pripremite sledeće sastojke:
- 340 g špageta, rigatonija ili tonarele
- 115 g sušenog svinjskog obraza (guancijale)
- 30 g sira Pecorino Romano, sitno narendanog
- 4 velika žumanca
- soli, za kuvanje testenina
- crni biber, sveže mleven
Ako želite na kraju hrskaviji svinjski obraz, prvo ga isecite na kriške od pola centimetra, pa ih složite i isecite na trake dužine 5 cm.
Ako želite da guancijale bude hrskav spolja, a mekan iznutra, isecite ga na kocke 5x5 mm.
U činiju stavite žumanca, pecorino romano i prstohvat sveže mlevenog crnog bibera, pa izmešajte mikserom.
Pržite guancijale (bez dodavanja ulja) na srednjoj vatri dva minuta dok ne postane hrskav i istopljen. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Skuvajte testeninu "al dente" i ocedite (sačuvajte malo vode od kuvanja testenine za kasnije).
Dodajte polovinu vode za kuvanje testenine u tiganj sa guancijalom, zatim dodajte testeninu i dobro promešajte.
Sada skinite tiganj sa guancijalom i testeninom sa vatre, dodajte smesu žumanca i sira i brzo promešajte - inače bi jaja mogla da se kuvaju. Začinite sveže mlevenim biberom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
23.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Da vas osveži za početak dana: Smuti sa bobičastim voćem i čia semenkama
22.04.2025.•
0
Uvek dobro dođe mala doza energije koja će učiniti da ste siti do ručka ili bar drugog doručka. Još ako su sastojci iole zdravi - pun pogodak.
Recept: Pasta sa piletinom i pečurkama u krem sosu
21.04.2025.•
0
Znamo da je na stolu ostalo svega od praznika, ali da podsetimo na jedan recept, možda će zatrebati u narednim danima.
Mediteranska voćna salata sa jogurt-prelivom i hrskavim semenkama
20.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdrav, brz i osvežavajuć desert koji možete spremiti za samo za 10 minuta.
Predlog za Uskršnji desert: Osvežavajuća torta sa limunom i malinama
19.04.2025.•
0
Uskršnji ručak svakako je jedan poseban događaj za porodicu, a dodatno može biti sladak uz fin desert da objedini ceo obrok.
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Brza pica sa povrćem i jogurtom - zdrava varijacija na omiljenu temu
17.04.2025.•
1
Pica ne mora obavezno da bude u nezdrava. Plus, ako je zdrava - ne znači da ne može da bude ukusna, pa vam donosimo upravo takav jedan recept.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Fritata sa povrćem i sirom - za ukusan početak dana
14.04.2025.•
0
Ova fritata je jednostavna za pripremu, bogata hranljivim materijama i ne košta mnogo.
Zdravi desert sa grčkim jogurtom, medom i voćem
13.04.2025.•
0
Ovaj brzinski dezert će vam utoliki "glad" za slatkim i dati dodatnu energiju koja vam je potrebna tokom dana, a ujedno je i zdrav.
Zalogaj Bliskog istoka za ručak: Začinjena mlevena junetina sa povrćem i pirinčem
13.04.2025.•
0
Ovaj lak, zdrav i jeftin ručak inspirisan je tursko-bliskoistočnom kuhinjom.
VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama
13.04.2025.•
0
Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".
Nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem
13.04.2025.•
0
I danas vam donosimo jedan zdrav, a ukusan doručak - nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem.
Predlog za laganu, prolećnu musaku: Vratimo se tikvicama
10.04.2025.•
0
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Predlog za zdrav, brz, jeftin i ukusan doručak: Ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom
10.04.2025.•
1
Danas vam donosimo predlog za super doručak - zdrav je, brz, jeftin i ukusan. U pitanju je ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom.
Za dan pun obaveza: Brza ovsena kaša s voćem i medom
09.04.2025.•
1
Donosimo vam recept za brz, jednostavan, a zdrav način da počnete dan - ovsena kaša sa medom i voćem.
Zlatna kafa - ukusan i zdrav način da započnete dan
08.04.2025.•
2
Zlatna kafa je odlična kombinacija kafe, kurkume i začina, koji ne samo da pružaju energiju, već i imaju brojne zdravstvene koristi.
Za zdrav početak dana - avokado tost sa jajetom
07.04.2025.•
2
Nema ničega boljeg od brzog, a zdravog doručka za početak dana.
Nedelja je, a to znači - porodični ručak: Pileći fileti sa pečenim povrćem
06.04.2025.•
0
Ovaj ručak je ukusan, zdrav, lagan za pripremu i ne zahteva puno vremena, a sastojci nisu skupi.
Posni zeleni rižoto: Tajna je u korijanderu
05.04.2025.•
1
Zeleni rižoto je aromatično, posno jelo koje ide uz sve, pogotovo uz ribu i plodove mora, a priprema se za pola sata.
Komentari 1
бачка куварица
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar